Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Järnbristanemi

Från 2010
Uppdaterad 03.05.2016 14:50.
Provrör med blod

Varför får man järnbrist?

Orsakerna till järnbrist kan vara att man inte fått i sig tillräckligt järn, att kroppen inte lyckats uppta det eller att man förlorat järn, t.ex. till följd av en blödning.

Järn finns framför allt kött. Vegetarianer får därför ofta i sig för lite järn.

Vissa sjukdomar som skadar tunntarmen, t.ex. celiaki och Crohns sjukdom, gör att upptagningen av näringsämnen, bl.a. järn, försämras.

Under graviditet behöver kroppen mera järn än normalt och vid de flesta graviditeter ses ett sänkt hemoglobinvärde. Vid graviditeter går gränsen för anemi vid ett Hb på 110. Mödrarådgivningarna ger anvisningar om när järntillskott behövs.

Hos kvinnor i fertil ålder är rikliga menstruationer den vanligaste orsaken till järnbrist.

Blödningar från framför allt matsmältningskanalen förorsakar järnbrist och skall alltid misstänkas om ingen annan självklar orsak till anemin hittas. Blödningen kan komma från t.ex. ett magsår, magsäckscancer, en tarmtumör eller hemorrojder.

Klart blod i avföringen tyder på en blödning i nedre delen av matsmältningskanalen. En blödning högre upp gör avföringen svart och särskilt illaluktande.

Ofta kan dock inte blödningar från matsmältningskanalen upptäckas med blotta ögat. Med ett avföringsprov, där man letar efter röda blodkroppar, kan blödningen upptäckas.

Om en person med anemi har synligt eller osynligt blod i avföringen bör matsmältningskanalen undersökas. Ofta görs då både en koloskopi och en gastroskopi. Statistiskt sett finns orsaken till blödningen oftare i tjocktarmen och om patienten inte har andra symptom som kan ge en vägledning till varifrån blodet kommer börjar man ofta med en koloskopi.

Läs mera om anemi
De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.