Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Folsyrebrist – orsaker till

Från 2010
Uppdaterad 03.05.2016 14:50.

Varför får man folsyrebrist? Hematologen svarar:

Brist på folsyra (folat) i blodet beror antingen på ett för litet intag eller på att den folsyra man äter inte tas upp av matsmältningskanalen. Folsyra finns i framför allt rött kött, speciellt lever, och mörkgröna grönsaker. Folsyrebrist och anemi ses ibland hos t.ex. alkoholister och åldringar som inte får en fullvärdig kost.

Under graviditet och vid vissa sjukdomar krävs ett större intag av folsyra och en normal kost räcker då inte alltid till för att täcka behovet. Babyns nervsystem behöver folsyra för att utvecklas normalt.

Folsyrebrist kan också vara ett tecken på celiaki. Vid obehandlad celiaki är tunntarmens förmåga att uppta näringsämnen, bland dem folsyra, nedsatt.

Folsyra behövs för att kroppen ska kunna bilda hemoglobin. Symptomen på anemi till följd av folsyrebrist är de samma som vid annan anemi, d.v.s. trötthet, blekhet, andfåddhet och hjärtklappning, speciellt vid ansträngning. Om personen har förträngda kranskärl kan bröstsmärta vid ansträngning (angina pectoris) också förekomma.

Läs mera om anemi.
De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.