Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

B12 och hemoglobin

Från 2010
Uppdaterad 03.05.2016 14:50.

Hur hänger B12-vitamin och hemoglobin ihop?

Läs hematologens svar:

B12-vitamin och folsyra behövs vid uppbyggandet av hemoglobin. Hemoglobinet (Hb) är det ämne i de röda blodkropparna som sköter om transporten av syre från lungorna ut till kroppens vävnader. Där plockar hemoglobinet sedan upp koldioxid som det för till lungorna, därifrån det försvinner med utandningsluften.

En viktig beståndsdel i hemoglobinet är järn. Därför sjunker ens Hb om man har för lite järn i kroppen. Processen då hemoglobinproteinet skapas kräver dock hjälp av både B12 och folsyra. Om dessa saknas störs hemoglobinuppbyggnaden, oberoende av hur mycket järn det finns att tillgå.

En speciell form av anemi uppstår om magsäcken till följd av atrofisk gastrit (förtvinad magsäcksslemhinna) inte kan producera s.k. intrinsic factor. Intrinsic faktor (på svenska ibland kallad inre faktor) är ett protein som normalt bildas i magsäcksslemhinnan och som B12-vitaminet måste bindas till för att i slutändan av tunntarmen kunna upptas i kroppen. Om intrinsic factor saknas kan det B12-vitamin man ätit inte upptas av kroppen utan åker genom tarmen ut i toaletten.

Anemi till följd av att intrinsic factor saknas kallas perniciös anemi. Perniciös anemi är efter järnbristanemi den vanligaste formen av anemi.

Läs mera om anemi
Läs mera om brist på B12-vitamin
De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.