Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Könssjukdomar – varför sköts de av hudläkare?

Från 2010
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Skylt i T-sjukhuset vid ÅUCS
Bild: Yle/ Nora Engström

Varför hör könssjukdomar till hudläkare och inte till gynekologer och urologer? Hudläkaren svarar.

I praktiken kan både hudläkare (specialister i hud- och könssjukdomar), gynekologer (för kvinnor) och urologer (för män) diagnostisera och sköta könssjukdomar. En kunnig hälsocentralläkare kan också göra det. I större städer finns det ofta speciella polikliniker för könssjukdomar.

Att vi har en specialitet som heter "hud- och könssjukdomar" har en historisk bakgrund. Rötterna finns att hitta i 1800-talet och den sjukdom som under förrförra seklet, med sina svåra och ofta mångfasetterade hudsymptom, krävde specialiserade läkare: syfilis.

Syfilis (lues) är som bekant en sexuellt överförbar sjukdom och idag skulle kanske det naturliga vara att visa upp ett misstänkt sår i underlivet för sin gynekolog eller urolog. I sina senare skeden kan dock sjukdomen ge en massa olika symptom på hud och slemhinnor: sår, vårtor och utslag av olika storlek och utseende – var som helst på kroppen – och håravfall.

Syfilis har kallats "den store imitatören", vilket syftar just på att den kan imitera så många hudsjukdomar.

Ironiskt nog har vi idag en nyare könssjukdom, HIV, som precis som syfilis kan ge väldigt olika hudsymptom.

Det var inte alltid så lätt för en 1800-talsläkare att skilja psoriasis, nässelutslag och fotsvamp från syfilis. Men lättare om han hade specialiserat sig på både hudsjukdomar och könssjukdomar.

Att 1800-talsläkaren inte hade så mycket behandlingsmetoder att erbjuda sina syfilispatienter, förutom kvicksilver i form av salva, tablett eller spruta, är sedan en annan sak.

Idag botas syfilis, som förorsakas av bakterien Treponema pallidum, med antibiotika. I Finland uppdagas årligen ett par hundra nya syfilisfall.

Syfilis kom till Europa med Columbus sjömän. De första årtiondena skyllde man smittspridningen på sina grannar och sjukdomen kallades "neapolitanska sjukan", "franska sjukan" eller "kinesiska lustsjukan" – allt beroende på vilken nationalitet man själv tillhörde.

År 1530 skrev den italienska läkaren och poeten Girolamo Fracastoro en dikt om en herde som led av franska sjukan. Fracastoro döpte sin herde till Syphilus.

Alltid något att bli ihågkommen för.

De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.