Ulcerös kolit (sårig tjocktarmsinflammation) – och risken för cancer
Manlig patient har haft ulcerös kolit i femton år. Patienten får lindriga skov ca en gång per år. Han tar inte mediciner hela tiden, eftersom han tycker att biverkningarna är obehagliga, utan bara då han känner att ett skov är på gång. Stämmer det att risken för cancer ökar ifall man inte tar medicinerna regelbundet? Borde man ta medicinerna trots biverkningarna?
Ulcerös kolit (colitis ulcerosa, sårig tjocktarmsinflammation) är en inflammatorisk tarmsjukdom. Det finns två olika inflammatoriska tarmsjukdomar: ulcerös kolit, som drabbar tjocktarmen och ändtarmen, och Crohns sjukdom som kan finnas i hela matsmältningskanalen, från munnen ner till analöppningen.
En sårig tjocktarmsinflammation är alltid en ganska allvarlig åkomma. Det handlar om en autoimmun sjukdom, där kroppen av någon orsak börjar producera motkroppar mot sin egen tarmslemhinna.
Symptom vid ulcerös kolit är magknip, diarré och blod i avföringen.
Det finns vissa följdsjukdomar som kan vara allvarliga och som i hög grad är beroende av hur svår inflammationen är. Om man i många år har haft en svår ulcerös kolit finns en ökad risk för cancer i tjocktarmen. Om sjukdomen håller sig lugn kan man ha den i flera år utan att cancerrisken skulle vara märkbart förstorad.
Eftersom medicinerna lugnar ner sjukdomen minskar de också risken för cancer. Om man tycker sig må bra utan mediciner kan man leva utan dem och bara ta dem då man har symptom. I så fall borde man dock gå på tätare kontrollkoloskopier för att kunna följa med hur tarmen mår.
Det finns flera olika mediciner som används vid colitis ulcerosa. Om en medicin ger för jobbiga biverkningar kan man också se om man hittar en annan som passar bättre.
De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.