Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Galla

Från 2010
Uppdaterad 27.05.2013 16:40.
Gallan produceras i levern och samlas upp i gallblåsan, därifrån den vid behov pumpas ut i tunntarmen
Bild: YLE/Mikael Lehtelä

Vad är galla?

Galla produceras i levern och innehåller bl.a. gallsyra och bilirubin.

Gulsot

Gulsot skall alltid undersökas. Att huden och ögonvitorna blir gula kan bero på ofarliga åkommor, som gallsten eller medfödda blodavvikelser, men kan också vara tecken på en leversjukdom eller en tumör i gallvägar eller bukspottkörtelgång.

Gallsyran behövs för nedbrytningen av fetter i tarmen. Bilirubin är en slaggprodukt som härstammar från slutanvända röda blodkroppar.

Bilirubinet ger gallan dess gula färg och gör avföringen brun. Om gallan av någon anledning inte kan komma ut i tarmen blir avföringen ljus (pga av att bilirubinet saknas) och fet (pga att gallsyrorna inte kunnat spjälka fettet) och flyter i toalettskålen. Om bilirubinet inte kan komma ut via tarmen samlas det i kroppen och gör huden och ögonvitorna gula. Urinen blir mörk. I samband med denna gulsot förekommer också klåda, förorsakad av gallämnen som samlas i huden.

Gallan kan också innehålla kalk och/eller kolesterol. Det är av dessa som gallstenar bildas. Benägenheten för gallsten är olika hos olika personer.

Till vad behöver vi en gallblåsa?
Vad är bilirubin?De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.