Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Balanit (inflammation i förhuden)

Från 2010
Uppdaterad 17.04.2013 13:53.
vältränad man i bara kalsonger
Bild: iStock/Yuri_Arcurs

Medelålders man har hela sitt liv med jämna mellanrum lidit av besvär med inflammationer i förhuden. Läkaren har sagt att omskärelse är det enda effektiva botemedlet. Finns det ingenting annat att göra för att slippa detta besvär?

Läs kirurgens svar:

Det finns andra alternativ än omskärelse. Omskärelse är den sista möjligheten om inget annat fungerar.

Den infektion i förhuden som lyssnaren har kallas balanit. Det är oftast det inre bladet av förhuden som är infekterat. Infektioner kan lätt uppkomma här, eftersom förhuden ofta är fuktig och fuktiga ställen är ett bra tillhåll för bakterier.

När man t.ex. vid samlag får små sår i den tunna huden tränger sig bakterier lätt in och förorsakar en infektion. På sommarstugan eller utomlands, där hygienen kanske inte är den samma som hemma, ökar risken för infektion.

God hygien är det bästa botemedlet, men man skall ogärna använda vanlig tvål, utan helst bara tvätta sig med rent vatten eller använda en tvål med ett lågt pH-värde, ämnad för intimhygien.

Eftersom bakterierna trivs i fukt minskar risken för infektion om man torkar sig ordentligt, också under förhuden, varje gång man har varit i duschen. Efter samlag kan man gärna duscha och sedan torka sig ordentligt. För att få huden helt torr kan man t.o.m. använda sig av en hårtork.

Ifall man har en långvarig och besvärlig balanit, som inte ger med sig med vanliga konster, kan läkaren ta en bakterieodling och skriva ut en antibiotikakur.

De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.

Mer om ämnet på Yle Arenan