Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Alopeci

Från 2012
Uppdaterad 27.01.2017 08:15.
En helt hårlös person skiljer sig ur mängden och får ofta nyfikna blickar. Bild: Yle/Ingela West
Bild: Yle/Ingela West

Alopeci betyder håravfall. De flesta som drabbas av alopeci är under 20 år och sjukdomen kan vara både skrämmande och jobbig för självkänslan.

Man tror att alopeci en autoimmun sjukdom, där kroppen av någon anledning börjar gå till angrepp mot sig själv, i detta fall mot hårrötterna (folliklarna).

Det finns ingenting man kan göra för att förebygga eller förutse sjukdomen. Tyvärr finns det än så länge heller ingen behandling som fungerar på lång sikt.

Olika former av autoimmun alopeci

Fläckvist håravfall (alopecia areata) är den vanligaste formen av oförklarlig alopeci och drabbar under någon tid av livet upp till 2 % av oss.

Vid alopecia aretata uppkommer under loppet av några veckor en eller flera helt kala fläckar någonstans på kroppen, ofta på huvudet.

Om fläckarna håller sig små brukar prognosen vara god. Håret växer oftast tillbaka inom loppet av några månader. Ibland kan nya fläckar uppkomma senare i livet.

Om håret lossnar från en större del av huvudet är chansen mindre att det senare ska växa tillbaka. Då allt huvudhår lossnar talar man om alopecia totalis.

Den svåraste formen av alopeci kallas alopecia universalis. Den innebär att allt hår på kroppen, också på t.ex armar och ben, lossnar.

Den behandling som finns att få ändrar oftast inte på långtidsprognosen, men kan ibland tillfälligt sätta fart på hårväxten. Framför allt används kortison, som i starka lösningar kan strykas på huden, injiceras i de drabbade områdena eller tas i tablettform. Hudläkare tar ställning till behandlingen och skriver ut eventuella recept.

Patienter med alopeci kan få ekonomisk hjälp att skaffa peruk. Bidraget täcker dock ofta bara en del av kostnaderna.

Andra orsaker till håravfall

Om man plötsligt börjar tappa onormalt mycket hår lönar det sig att försöka hitta en orsak till problemet. Om håravfallet inte är autoimmunt kan behandling ofta vara framgångsrik.

Om håravfallet beror på någon invärtes orsak, t.ex. underfunktion av sköldkörteln eller järnbrist, återkommer hårväxten, då dessa tillstånd rättas till.

Också lokala orsker i hårbottnen såsom psoriasis och hudinflammation kan bidra till ökat håravfall.

Avvikelser i utsöndringen av hormoner kan ibland ligga bakom icke-autoimmunt betingat håravfall.

Hör Evas berättelse

Eva Frantz, som du träffar i inslaget härnedan, drabbades av den svåraste formen av alopeci, alopecia universalis. Här berättar hon hur det känns att leva med sjukdomen, och vilka oväntade fördelar den kan ha. Eva berättar också vad som hände precis då hon hade vant sig vid tanken på att leva resten av livet med peruk.

Webbdoktorn: Eva Frantz före och efter alopecian - Spela upp på Arenan

Ovan intervjun i videoformat, nedan samma intervju som ljudklipp.

Webbdoktorn: Eva Frantz före och efter alopecian

6:35

I radioinslaget här nedan följer redaktör Tobias Larsson med Eva Frantz när hon går till kosmetologen. Med hjälp av pigmentering får Eva nya ögonbryn och en eyeliner som markerar ögonen som en kompensation för de ögonfransat hon förlorat.

Sissi: Inslag: 21.3.2010 Sissi-bloggaren Eva Frantz får kosmetisk pigmentering

8:11

Alopecialiitto
Alopecia Finland på Facebook

De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.