Ottos sommartips
Vet du koordinaterna till din stuga om du snabbt måste få hjälp? Visste du att ormbett alltid ska visas upp - snabbt. Här Otto Lindbergs tips inför stugsemestern, bla vad medicinskåpet ska innehålla.
Ta reda på sommarstugans koordinater och spara dem i din mobiltelefon, eller skaffa appen 112 Finland, via vilken Nödcentralen automatiskt får din position när du ringer den.
Chansen att Medi-Heli eller andra utryckningsfordon hittar dig snabbt är betydligt större om du kan säga exakt var du befinner dig än om du är tvungen att förklara "ganska i mitten av Sommarön, i det röda huset bredvid den lilla kullen där det växer några tallar".
Koordinaterna kan du också få till exempel från Lantmäteriverket.
Ta ormbett på allvar
Ormbett kan vara livshotande och ska alltid tas på största allvar. En ormbiten person ska föras till sjukhus eller hälsovårdscentral och röra sig så lite som möjligt.
Ormbitna barn ska bäras till en bil och omedelbart föras till sjukhus. Om det är långt till närmaste vårdenhet kan ambulansen möta en halvvägs. Ett ormbitet barn börjar lätt må illa och kasta upp. Försök vara två vuxna i bilen eller båten.
Få i dig vätska
Drick tillräckligt. Både äldre och yngre får lätt i sig för lite vätska i sommarvärmen och då börjar man må dåligt. I synnerhet om man anstränger sig med sport eller fysiskt arbete måste man fylla på med vätska utöver basbehovet som kan anses vara åtminstone 1,5 l / dygn. I synnerhet om vi jobbar på så att vi svettas rikligt gör vi klokt i att äta litet saltare än normalt.
Är vi uttorkade är risken för solsting och värmeslag överhängande. Vid solsting stiger kroppstemperaturen, huden blir rodnande och het, men alldeles torr, och patienten blir illamående, svag och irritabel.

Värmeslag är inget att leka med och om patienten inte kvickt blir bättre av att få i sig vätska och av att kylas av bör man söka sig mot jouren.

De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.
En röd, solbränd hud är klåparens kännetecken. Att skydda sig mot solen med hatt, solskyddsfaktorer eller luftigt långärmat är inte alls svårt.
Soleksem, däremot, beror inte alltid på att man har klåpat. Hos många beror den här trista plågan på att trånga svettkörtlar blir tilltäppta av vattenfast solkräm. För den som lätt får soleksem rekommenderas luftigt men långt på armar och ben och gärna en skön sommarhatt med brätten.
Se till att medicinskåpet på stugan innehåller:
Paracetamolsuppositorier mot värk och feber om du har småbarn i familjen.
Salt-sockerlösningar, t.ex. Floridral eller Osmosal, för sommardiarréer om du har småbarn i familjen.
Kortisontabletter mot ormbett. De kan minska den första, akuta förgiftningsreaktionen och rekommenderas därför.
En flaska desinficerande medel, t.ex. Septidin, att rengöra sår med.
Plåster, sårtejp, sterila kompresser och idealbindor. Plåster och sårtejp sköter om mindre sår. Lite större kan täckas med en kompress som hålls på plats av en idealbinda. Ett häftigt blodflöde kan minskas genom att en hoprullad idealbinda trycks mot såret och en annan idealbinda binds om. Idealbindan kan dessutom stöda stukade vrister och lindra svullna knän.
Djupa skärsår, sår i ansiktet och vid leder kan behöva sys. Sticksår ska alltid visas för läkare.
Fästingborttagare. Risken att en fästing överför borreliabakterier ökar när den suttit kvar ett dygn. Ta till vana att kontrollera familjemedlemmarna varje dag.
Pincett och nål för borttagande av stickor.
Loperamidtabletter, t.ex. Imodium, mot sommardiarréer.
Antiinflammatoriska värktabletter, t.ex. ibuprofen, mot huvudvärk, feber, solbränd hud och ömma ryggar efter arbete i skog och trädgård.
Antihistamintabletter mot eventuella allergier och allergiska reaktioner av myggbett.
Hydrocortisonsalva mot ilskna insektbett och solbrända ryggar. Svalkande geler, t.ex. innehållande aloe vera eller en våt handduk ger också lindring åt solsvedd hud.