Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Hemorrojder

Från 2010
Uppdaterad 21.05.2016 22:34.
jeans
Bild: x3m

Hemorrojder är åderbråck vid ändtarmsöppningen. De kan uppstå om trycket i tarmens vener ökar, t.ex. under graviditet eller om man krystar vid förstoppning. Hemorrojder kan försvinna av sig själva, men måste ibland opereras.

På marknaden finns både receptfria och receptbelagda salvor och suppositorier som kan hjälpa mot de besvär hemorrojder ger. Salvorna innehåller kortison som lugnar ner den irriterade slemhinnan. En del salvor innehåller dessutom bedövnings- eller kärlsammandragande medel.

Blod från ändtarmsöppningen ska alltid föranleda en läkarundersökning eftersom blödningen kan komma från en tumör eller en annan sjukdom som kräver vård. Också hos patienter som har hemorrojder är det skäl att undersöka en större del av tarmen om patienten har haft blod i avföringen.

Hemorrojder kan uppstå ovanom eller nedanom ändtarmens slutarmuskel. Beroende på läget ger de lite olika symptom och sköts på olika sätt.

Inre hemorrojder

Inre hemorrojder sitter ovanom ändtarmens slutarmuskel, dvs. inne i tarmen. Inre hemorrojder ger ofta inga symptom, men kan blöda eller tränga ut ur tarmen. I så fall överväger man operation.

Inre hemorrojder kan ses med hjälp av ett proktoskop, dvs ett ca 10 cm långt rör som förs in i ändtarmen. Om patienten har blött är det dock bra att undersöka också en större del av tarmen för att utesluta att blodet kommer från tumörer eller andra allvarligare sjukdomar.

Inre hemorrojder kan tryckas ut nedanom slutarmuskeln om patienten krystar vid förstoppning eller vid diarré. De faller då ut (prolaberar) genom ändtarmsöppningen och kommer i kläm (inkarcereras) i slutarmuskeln.

Prolaberade och inkarcererade hemorrojder ser ut som en liten druvklase som hänger ut genom ändtarmsöppningen. De gör ordenligt ont och blöder ofta.

Om man drabbas av inre hemorrojder som faller ut och kommer i kläm i slutarmuskeln ska man snarast uppsöka läkare. Tillståndet kan lätt behandlas genom att läkaren klämmer ihop hemorrojderna och för dem tillbaka upp i ändtarmen. Före åtgärden ges lokalbedövning. När det akuta problemet är upprett tar man ställning till ett eventuellt ingrepp för att avlägsna hemorrojderna.

Inre hemorrojder tas lättast bort med hjälp av en sugpistol och en s.k. Barronligatur. Vid ingreppet sugs hemorrojden in i pistolmynningen, varpå ett spänt gummiband träs över hemorrojden. Gummibandet gör att blodet slutar rinna och koagulerar, varpå hemorrojden ärrar ihop och efter ca en vecka lossnar av sig själv.

2-3 inre hemorrojder kan åtgärdas samtidigt. Ibland behövs ett par behandlingar innan alla hemorrojder är borta.

Yttre hemorrojder

Hemorrojder.
Bild: YLE/Wikimedia Commons

Också yttre hemorrojder kan blöda. Yttre hemorrojder brukar dessutom värka, klia och irritera och gör det svårt att sköta hygienen.

Om hemorrojdsalvor inte lindrar patientens besvär tillräckligt överväger man operation. Yttre hemorrojder kan opereras bort på traditionellt sätt eller med hjälp av laser, brännas bort med diatermi eller frysas med kryobehandling. Alla metoderna brukar ge lika bra resultat.

Perianala hematom

Ett perianalt hematom är en blodutgjutelse strax intill ändtarmsöppningen. Ett hematom uppkommer om ett kärl brister så att blodet läcker in under huden.

Ett perianalt hematom har formen av en körsbärsstor knöl, uppkommer plötslig och är väldigt sjukt. Till en början är hematomet mjukt, men hårdnar när blodet koagulerar.

Perianala hematom ses ofta hos personer som i sitt arbete sitter länge och mycket. De uppkommer ofta i samband med förstoppning.

Om man får en plötslig och öm blodutgjutelse vid ändtarmsöppningen ska man gärna snabbt uppsöka en läkare. Hematomet kan tömmas med ett enkelt ingrepp, utfört i lokalbedövning. Utan vård kan det dröja flera veckor innan det koagulerade hematomet försvinner av sig självt.
De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.