Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Resistenta bakterier allt vanligare

Från 2011
Uppdaterad 17.04.2013 14:10.
Bild: Mika Kanerva/Yle

Det blir allt vanligare med resistenta bakterier på sjukhusen. Infektionsläkare Marko Rahkonen säger att hotbilden är tydlig, till exempel bakterier som orsakar urinvägsinfektion, tycks allt oftare blir resistenta mot vanliga antibiotika.

På centralsjukhuset i Karleby registreras varje år några fall där patienter får bakterier som inte vanliga antibiotika biter på. Sjukhuset satsar nu på att ge utbildning och information åt vårdpersonalen.

Det viktigaste är enligt infektionsläkare Rahkonen att läkarna inte delar ut antibiotikarecept åt höger och vänster, och där har har man redan kommit en god bit på vägen och så försöker man också hålla ner längden på kurerna som ges.

I Finland upptäcktes år 2009 totalt över 2 200 ESBL-bakteriestammar som antingen har nedsatt känslighet eller är helt resistenta mot antibiotika. Det är betydligt fler än 2008 då antalet var kring 1 800.

Redan på 1950- och 60-talen ställde läppstift till med bakterieproblem i Hollywood. Pensionerade läkaren Harry Borgmästars i Karleby berättar att det var då som han för första gången hörde talas om resistenta bakterier.

Temat för Världshälsodagen 2011 var antibiotikaresistenta bakterier. Dessa är ett växande globalt problem, säger Bodil Eriksén-Neuman, infektionsöverläkare på Vasa centralsjukhus.

Problemet är att man på en del håll i världen alltför lättvindigt tar till starka antibiotika och i vissa länder går det rentav att köpa antibiotika receptfritt.

I Finland är problemet tills vidare inte lika stort, men vår ökade rörlighet världen över gör att vi hämtar hem resistenta bakterier.

Ida-Maria Björkqvist/Radio Vega Österbotten

De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.