Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Autism

Från 2010
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Bild: Cityportal Ab
Bild: Cityportal Ab

Jenny Lexheds son är autistisk. Lexhed har kämpat hårt för att sonen ska lära sig tala och fungera i samhället, och hennes hårda arbete med att ge sonen en så bra start som möjligt ledde henne slutligen in i en psykos. I dag föreläser hon om det som hänt.

Paret Lexheds son var också deras förstfödde, och de oerfarna föräldrarna visste inte hur de skulle tolka det lilla barnets beteende.

- I början var det inte lätt att veta att Oskar var annorlunda. Men han ville inte bli buren eller vara nära, och han tittade inte på mig utan hellre på en stark lampa, berättar Jenny.

Vad är autism?

* autism är en neurobiologisk störning i det centrala nervsystemets utveckling
* tidigare trodde man att barn med autism eller liknande sjukdomar blev sådana som de var på grund av dålig uppfostran eller vanvård
* liknande störningar är Asperger syndrom, Retts syndrom och disintegrativ störning
* en autistisk person har svårt att kommunicera och ungefär hälften lär sig aldrig tala ett språk
Källa: Finlands Svenska Autism- och Aspergerförening r.f.

Sedan började hon jämföra Oskar med andra barn i samma ålder. Sonen verkade sen, han lärde sig inte tala, var känslig för ljud och beröring, och lekte inte på samma sätt som de andra.

- Jag brukar säga att det är som ett annorlunda sätt att tänka, säger Lexhed.

Oskar fick inte den hjälp han skulle behövt i tid, så Jenny började själv arbeta för att lära sig så mycket som möjligt om autism och pedagogiken, och började träna sonen. Det var ett hårt arbete och Jenny råkade till sist in i en utmattningspyskos.

I dag har vinden vänt. Familjen Lexhed mår bra och Oskar kan tala och umgås med andra människor. Lexhed har även gett ut en bok där hon berättar familjens historia, "Det räcker inte med kärlek".

Ingela West

Jenny Lexheds personliga webbplats

Se Jenny Lexhed berätta sin personliga historianslag på lärarwebbplatsen Vetamix

De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.

Mer om ämnet på Yle Arenan