Hälsopiller kan kosta en livet
Tuula ville slippa sina blodtrycksmediciner, Jussi ville öka sin fettförbränning. Båda började äta kosttillskott som utlovade ett sundare liv, men i stället fördes de i ilfart till sjukhuset med allvarliga skador på levern. Spotlight granskade hälsopillrens fria marknad.

Pohjanmaan Radion aamu
Butikshyllorna dignar av produkter som ger löfte om bättre hälsa och snabb viktnedgång. Men tvärtemot vad många tror kontrollerar myndigheterna inte kosttillskotten innan de kommer ut på marknaden.
Kirsi Pietiläinen, docent vid enheten för fetmaforskning vid HUCS, menar att kosttillskott och bantningspreparat över lag har ett dåligt rykte bland läkare.
- Varje år stöter jag på någon som har skadat sin lever efter att ha använt naturpreparat. Det är för mycket, säger Pietiläinen.
Varför säljs produkter som vitamin- och bantningspreparat i våra butiker - utan att myndigheterna granskar dem på förhand? Kosttillskott räknas som livsmedel och därför räcker det att importören eller försäljaren skickar information om produkterna till livsmedelssäkerhetsverket Evira. Produkterna undersöks sedan med hjälp av stickprov.
- Vi tycker att anmälningssystemet för kosttillskott som är en del av den normala riskbaserade livsmedelskontrollen är tillräcklig, säger Eviras överinspektör Annika Nurttila.
- Det finns alltid försäljare som försöker kamma in lätta pengar och kommer med de mest vilda påståenden. Men det att kontrollen inte har kommit åt dem betyder inte att en konsument kan vara förnuftig och använda bondförnuft, menar Nurttila.
Alexander Uggla
De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.