Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Borrelios

Från 2010
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Fästingarna är små och svåra att hitta ibland men det lönar sig att anstränga sig för att avlägsna dem efter att man varit på skogspromenad. Bild: Yle/Seppo Sarkkinen
Bild: Seppo Sarkkinen/YLE Kuvapalvelu. K

Fästingsäsongen har redan börjat. Det minimala odjuret för med sig en oro för fästingburna sjukdomar orsakade av dels en bakterie, Borrelia bugdorferi, dels ett virus som hör till de så kallade flavivirusen.

Borrelia är alltså en bakterie som bland människor kan ge upphov till en infektionssjukdom som kallas borrelios eller Lymes sjukdom. Förväxla inte sjukdomen och bakterien med varandra.

Yöradio.

Programmet är inte längre tillgängligt

Den andra sjukdomen som en fästing kan överföra är fästingburen encefalit (encefalit betyder hjärnhinneinflammation). Andra benämningar är TBE, från engelskans tick borne encephalitis och Kumlingesjukan.

Orsaken till sjukdomen är TBE-viruset som liksom borreliabakterien sprids via fästingbett.

Av alla fästingar bär omkring 25 % på smittan, berättar Susanne Olausson som forskar i fästingar på Åland.

Catarina drabbades av borrelios

Urheiluradio.

Programmet är inte längre tillgängligt

Dansaren Catarina Ahlstrand-Jalonen i Pargas bets en sommar av en fästing. Våren 2009, ungefär sex år senare, blev hon allt sjukare. I dag, våren 2010, lider hon fortfarande av olika symptom så som ledvärk och darrningar.

- Jag gjorde fel som inte sökte hjälp när jag såg ringen som bildades kring platsen där fästingen bitit sig fast. Jag trodde att man skulle bli sjuk direkt, men det kan ta lång tid innan sjukdomen bryter ut, säger Ahlstrand-Jalonen.

Juontaja äänessä.

Programmet är inte längre tillgängligt

I radioinslaget berättar Catarina Ahlstrand-Jalonen för redaktör Linus Hoffman mera om sina symptom och om vårdprocessen. Det var nämligen inte helt lätt att få en diagnos och lämplig vård.

- De hittade inget fel på mig och ville skicka mig till psykologen. Men en dag kunde jag inte stiga upp ur sängen på morgonen, säger Ahlstrand-Jalonen.

Ingela West
Sara Langh/Svenska YLE Nyheter

De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.