Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Alkoholism

Publicerad 28.04.2010 10:20. Uppdaterad 17.04.2013 14:10.
Öl eller mineralvatten? Det så kallade måttliga drickandet är de facto det som ställer till mest problem i Finland. Bild: YLE

Vi lever i en kultur där alkohol spelar en stor roll, vilket får oss att dricka allt för mycket alkohol. Min Morgon diskuterar alkoholkulturen i Finland och författaren Monika Fagerholm talar om sin tillvaro som "nykter alkoholist".

Fagerholm berättar att hon tidigt märkte att hennes drickande inte var som andras. I trettio års åldern insåg hon på allvar att alkoholen var ett problem för henne.

Monika Fagerholm berättar om sin sjukdom och den viktigaste lärdomen: en alkoholist kan inte hjälpa sig själv och enbart med vilja ta sig ur sitt beroende.

- Man kan inte tänka sig till nykterhet, säger Fagerholm.

Vid bordet sitter även läkaren Robert Bergholm, Anki Pulliainen från föreningen Kännikapina samt programvärdarna Cilla Mattheiszen och Mårten Svartström. En tittare undrar om det är en bra bra eller en dålig idé att låta ungdomarna smaka på vinet hemma för att lära dem dricka förnuftigt.

Alkoholism är en sjukdom som till en del kan antas orsakas av den miljö vi lever i. Attityden till alkohol är kanske överdrivet positiv i Finland.

Det finns en förening, Kännikapina, som arbetar för att öppna finländarnas ögon för vad alkohol egentligen är. Anki Pulliainen tar bland annat upp frågan om reklam och hur alkoholen framställs i synnerhet till unga.

- Man får inte göra reklam för tobak, och det måste finnas en varningstext på Mumingodiset, men alkohol får man presentera som en rolig grej, konstaterar Pulliainen.

I Sverige finns det sedan 2009 ett politiskt parti, Spritpartiet, som vill uppmärksamma

svenskarnas alkoholbruk och de problem som uppstår i samband med missbruk av alkohol. Min Morgon pratar med partiets språkrör på Skype.

Rättigheter: Cityportalen Ab

Se också:

Kännikapinas webbplats
Spritpartiets webbplats
Alkoholens fröjder och faroramlade inslag om alkohol ur olika synvinklar i Arkivet

De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.