Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

B12-vitaminbrist kan ligga bakom Alzheimer

Från 2013
Uppdaterad 03.05.2016 14:50.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: B12 viktigare än man trott - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Bristen på B12-vitamin kan ha en större betydelse vid uppkomsten av demenssjukdomen Alzheimer än man tidigare har trott. Forskare har upptäckt att i synnerhet åldringar kunde motverka minnessjukdomar genom B12-vitamintillskott.

Redan länge har forskarna vetat att vitamin B12 är viktig för hjärnan och minnesfunktionerna. Om man vill hålla sin hjärna i skick rekommenderas kost som är rik på B12, det vill säga fisk, kött, ägg och mjölkprodukter. Men B12 vitaminens betydelse i kampen mot demenssjukdomen Alzheimer blir allt tydligare.

- Det är mer och mer bevisat att B12-vitamin är viktig för hjärnans funktioner och det har väldigt breda effekter och vi har några uppföljningsstudier nu som visar att låga halter av B12-vitamin är kopplad med ökad risk av demens och Alzheimer sjukdom, säger professor Miia Kivipelto vid Karolinska Institutet i Stockholm.

Vitamintillskott för riskgrupper

En mångsidig kost ger mänskan den mängd B12 som behövs, men det finns vissa riskgrupper som borde ta vitamintillskott.

- Speciellt äldre är ofta en riskgrupp för B12 brist och det är därför att kroppen har sämre förmåga att uppta B12-vitamin från maten när man blir äldre och ofta äter man lite mer ensidigt. En annan riskgrupp är vegetarianer och speciellt veganer och det är ganska vanligt bland dom yngre.

Alzheimerforskaren Miia Kivipelto tycker inte att friska mänskor med en mångsidig kost behöver ta B12-vitamintillskott för att förhindra en demenssjukdom på äldre dar. Men vitaminerna har troligen en större betydelse för minnesstörningar och eventuellt också neurologiska sjukdomar, som Parkinsons och MS, än man hittills har vetat.

- Det är inte bara B12-vitamin utan det är andra vitaminer också som har en eventuellt skyddande effekt för hjärnan. B12 men även C, D och E-vitaminer, påpekar professor Kivipelto.

En undersökning visar att cirka 75 procent av finländarna äter vitamintillskott. Kvinnor äter mer vitamintillskott än män. Dessutom är det hälsomedvetna personer som lever sunt och äter mångsidigt som också använder vitamintillskott.

Diskussion om artikeln