Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Giftbrev skickades till Obama

Från 2013
Uppdaterad 17.04.2013 19:56.
Bild: EPA

Ett brev med "misstänksamt innehåll" som skickats till USA:s president Barack Obama har upptäckts i Washington, uppger Secret Service. Brevet stoppades i en rutinkontroll för post som går till senatsbyggnaderna i Washington.

FBI:s preliminära tester visar att brevet innehöll giftet ricin. Delar av de två senatbyggnaderna Russel och Hart i Washington har utrymdes på grund av ett annat misstänkt paket som upptäcktes i Hart-byggnaden men det visade sig vara falskt alarm.

Brevet anlände till postkontrollen på tisdagen, samma dag som ett giftbrev adresserat till den republikanske senatorn Roger Wicker i Mississippi upptäcktes.

Brevet som skickats till Wicker innehöll det dödliga giftet ricin, som är hela tusen gånger giftigare än cyanid.

Också Michigans senator Carl Levin säger att hans regionkontor mottagit ett suspekt brev.

All post till kongressen har granskats sedan 2001 då två senatorer utsattes för postburna mjältbrandsattacker.

Utredningen i full gång

Fallet utreds i samarbete mellan FBI, Secret Service och Capitol Police. Polisen säger att man som bäst frågar ut en person angående brevattackerna, men att ingen har häktats.

Det finns en klar koppling mellan breven då både brevet till Obama och brevet till Wicker saknar avsändare, är poststämplade i Memphis, Tennessee, och daterade 8 april, säger FBI.

Brevet till Obama sattes omedelbart ikarantän av Secret Service.

I ett uttalande understryker FBI att det inte finns några tecken på kopplingar mellan breven och de bombningarsom utspelade sig under Boston maraton på måndagen.

Diskussion om artikeln