Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Franskt bröstimplantatföretag inför rätta

Från 2013
Uppdaterad 27.06.2014 11:02.
Programmet är inte längre tillgängligt

I Frankrike har rättegången mot det omtalade bröstimplantatföretaget PiP börjat. Företaget åtalas för att ha tillverkat bröstimplantat av industrisilikon, som senare började spricka. Uppskattningsvis 300 tusen kvinnor har drabbats av de dåliga bröstimplantaten.

Fransyskan Joelle Manighetti är en av tusentals kvinnor som har valt att lägga in så kallade PiP -bröstimplantat.

- Jag såg att företaget PiP var franskt och att implantaten tillverkades i Frankrike. Jag trodde att jag inte tog en risk, jag jobbar inom vården och vet hur hård kontrollen är, säger Manighetti.

För Joelle Manighetti och många andra kom det som en chock när PiP-implantaten började spricka.

Bröstimplantaten är som bomber. De har skadat oss. Vi har tvingats byta ut dem och återvända till operationsbodert. Det är omoraliskt, säger en kvinna.
Hon tillägger att hon har varit mycket deprimerad på grund av implantatskandalen, speciellt eftersom hon gjorde bröstoperationen efter att ha insjuknat i bröstcancer.

Det franska bröstimplantatföretaget PiP tvingades i konkurs år 2010 och för två år sedan uppmanade franska myndigheter tiotusentals kvinnor att operera bort implantaten.

Idag riktas deras ilska mot den före detta vdn Jean-Claude Mas, som står åtalad tillsammans med fyra andra medarbetare.

Jag hoppas att jag får möjligheten att berätta för honom om allt vi har fått utstå under de senaste tre åren, säger Joelle Manighetti.
Vi är fångar i våra egna kroppar och mår dåligt både fysiskt och psykiskt. Det kommer vi att göra resten av våra liv, tillägger hon.

Rättegången beskrivs som en av de mest omfattande i modern tid och hålls i ett kongresscenter för att alla drygt 5000 målsägande ska få plats.

Att fallet är omfattande visar också alla de mappar med rättegångsmaterial som har transporterats till lokalen.

Natalie Lozano företräder en del av kvinnorna.

- Vad kvinnorna först och främst hoppas på är att företagets vd får en fällande dom. För det andra yrkar de på skadestånd
för att täcka nya vårdkostnader, berättar Lozano.

Ett stort problem för de latinamerikanska kvinnorna är att många fortfarande
går med bröstimplantaten i sina bröst.

- Det är svårt för dem att få den vård de behöver för att undersöka hur dåliga implantaten är. För att inte tala om hur svårt det är att för kvinnorna att få bröstimplantaten bortopererade, säger Lozano.

Enligt Valvira har det inopererats 14 PiP-implantat i Finland. Finländska kvinnor har också fått PiP- implantat på kliniker i Estland.