Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vattennivån i Lappfjärd sjunker

Från 2013
Uppdaterad 18.04.2013 09:06.
Kyro älv från Skatila bro
Bild: YLE/Roger Källman

Den något kallare natten har gjort att läget lite har lugnats i översvämningsområdena men inte tillräckligt. Vattennivån har sjunkit med 20 centimeter i Lappfjärds å i natt.

Läget har varit dramatiskt i Lappfjärds å i natt. Trots ihärdiga försök har man inte lyckats helt och hållet att lätta på isdammarna. Problemet är att isdammen har tagit ihop med den tjocka havsisen.

- 13 grävmaskiner har jobbat hela natten. Endel av grävmaskinerna har byggt invallningar ovanför Riksåttan för att hindra vattnet att stiga mot bebyggelse . Man har också grävt nya leder för vattnet, säger Liisa-Maria Rautio vid NTM centralen.

Liisa Rautio om översvämningsläget

Programmet är inte längre tillgängligt

Läget är ändå fortfarande kritiskt eftersom mera is är på väg ner längs ån och dessutom väntas kraftiga regn i dag.

Invallningsområdena öppnade i Korsholm

Programmet är inte längre tillgängligt

På onsdagen öppnade man invallningsområdena för Kyro älv i Seinäjoki och Ilmajoki. I Korsholm längs Kyro älv är läget med andra ord lugnare än så länge.

En större isdamm har ändå funnits vid Storkyro och där är just nu översvämningsrisken störst. När isproppen från Storkyro börjar komma neråt blir risken för översvämning också större i Korsholm, säger Liisa Maria Rautio vid NTM centralen. När det gäller Kyro älv i Korsholm väntas översvämningstoppen till veckoslutet. De som bor längd älven har följt med läget. Vid Jannika Rex gård i Kvevlax steg vattnet snabbt i går men nu tycks det ha stannat av.

- Det är fullt med vatten på åkern som alltid brukar svämma över. Dikena här vid oss som går ut i Kyro älv har svämmat över. Allt här runt mig är i stort sätt översvämmat, säger Jannika Rex.