Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Sömnlös natt för Marina Swed-Roddis

Från 2013
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Marina Swed-Rodd i Lappfjärd
Bildtext Marina Swed-Roddis i Lappfjärd
Bild: Yle/ ann-Sofie Långvik

Marina Swed-Roddis hör till de sydösterbottningar som drabbats hårt av översvämningarna i Lappfjärd. Redan i höstens översvämningar fick huset de bor i vattenskador och renoveringen efter den katastrofen är ännu på hälft. Nu hoppas Swed-Roddis att de ska klara sig med mindre skador.

Än så läget är läget för Swed-Roddis del lugnt, men bland de tiotal småhus som finns på hennes bostadsområde finns det redan flera hus som fått in vatten.
- Vattnet började stiga snabbt på onsdag kväll, snabbare än under förra höstens översvämningar.
Hon har nu försökt skydda sitt hus med sandlass.

Vallängsvägen grävdes av
Bildtext Vallängsvägen där Swed-Roddis bor grävdes av.
Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik

- Vi hade frontlastare med sandlass här så vi fick det snabbt tilltäppt. Men fortfarande ligger det mycket vatten här även om det lite har sjunkit. Nu väntar vi med spänning vad regnet ska föra med sig.

Marina Sved-Råddis i Lappfjärd om översvämningen

Programmet är inte längre tillgängligt

Många i bostadsområdet där Marina bor hade ännu sand kvar från förra höstens översvämningar. Själv började hon förbereda sig på en ny översvämning på onsdag kväll. Natten har gått i vakandets tecken och bultandet från grävmaskinerna som söndrat isproppar har hörts genom natten. Utanför huset har pumparna gått för fullt.

- Tyvärr hade vi vanan inne. Det gick snabbare med förberedelserna den här gången eftersom vi visste ungefär hur det kan bli.

Om läget förvärras ytterligare är det frontlastaren med sand som gäller igen. Och med att slutföra renoveringen efter höstens översvämningsskador väntar Swed-Roddis ännu.

- Vi skulle ha haft möjlighet att sätta fast golven, gjuta nytt redan för ett par veckor sedan, men då vi började lyssna på rapporterna så kom vi till att vi väntar ut läget innan vi sätter golven på plats.