Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Oklart hur många döda i explosionen i Texas

Från 2013
Uppdaterad 18.04.2013 20:35.
Programmet är inte längre tillgängligt

Det är fortfarande oklart hur många människor som omkom i explosionen vid en gödselfabrik i Texas. Enligt lokala myndigheter har explosionen krävt dödsoffer, men man vill inte ännu gå ut med några siffror. Polisen tror att det rör sig om mellan 5 och 15 döda. Det är sannolikt att siffran stiger när man börjar röja upp i ruinerna efter branden.

Både evakueringarna, släcknings- och räddningsarbetet fortsätter i småstaden West, 130 kilometer söder om Dallas.

Det hela började med en brand vid gödselfabriken i småstaden West kring kl. 19 i går kväll lokal tid. Det bor ungefär 2800 människor i West. Frivilliga brandkåren var först på plats, men fick snabbt hjälp av andra brandkårer då man insåg hur allvarlig branden var. Brandmännen började evakuera ett äldreboende och bostadshusen intill gödselfabriken.

En lokal man och hans barn stannade i sin bil en bra bit från branden och filmade den då en av gödseltankarna vid fabriken exploderade. Videoupptagningen visar den enorma explosionen och man kan höra barnet i bilen som vädjar till sin pappa om att köra bort så fort som möjligt. Pappan filmar branden men explosionen syns knappt 30 sekunder in i videon.

Smällen var så pass kraftig att den mätte 2,1 på Richterskalan, enligt USA:s geologiska institut.

Explosionen inträffade en knapp timme efter att brandmännen hade kommit till platsen och inlett evakueringen av området.

Ungefär 10-15 byggnader i området totalförstördes, bland dem ett bostadshus med ett femtiotal lägenheter och ett äldreboende med ungefär 130 åldringar. Tiotals andra hus skadades allvarligt. Myndigheterna tror att de lyckades evakuera alla åldringar från äldreboendet före explosionen men det är oklart hur många av dem som skadades.

Både evakueringarna, släcknings- och räddningsarbetet fortsätter nu genom hela natten i West.

Myndigheterna vill inte bekräfta antalet dödsoffer

Patrick Swanton från polisen i Waco, 30 kilometer norr om West, bekräftade att explosionen i West har krävt dödsoffer, men han ville inte säga hur många det kan handla om. Swanton befarade att dödsoffren kan visa sig vara fler än vad myndigheterna nu tror då morgonen gryr och omfattningen av förödelsen klarnar. Swanton bekräftade också att brandmän och åtminstone en polis saknas, de var i området då explosionen inträffade.

Över 150 människor skadades i explosionen. Den hårda vinden och giftiga gaser har försvårat räddningsarbetet.

Det är tillsvidare oklart vad som orsakade branden vid gödselfabriken i West. Explosionen orsakades av ämnet ammoniak, som fanns i gödseltanken.

Läs också: Våldsam explosion i Texas