Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finskägd pälsfarm i Estland prickas för vanskötsel

Från 2013
Uppdaterad 18.04.2013 17:17.
Farmmink

En finskägd pälsfarm i Estland anklagas för vanskötsel av sina djur.

Smygfilmat material från pälsfarmen har visats i aktualitetsprogrammet Pealtnägija i estnisk tv. På filmen från pälsfarmen Karjaküla syns minkar med sår, skador och beteendestörningar.

Största delägare i farmen är Norcar i Nykarleby. Där bestrids påståendena om vanskötsel av styrelseordförande Börje Lindén.
- Estniska myndigeheter har gjort 15 kontroller på farmen de tre senaste åren och inte haft något att anmärka. Det kan man se i protokollen, säger Lindén. Så sent som igår gjordes den senaste kontrollen.

Enligt Lindén har myndigheterna bara anmärkt på staketet runt farmen. Maskstorleken ska vara 20 millimeter och på farmen är det 25 millimeters maskstorlek.

Om det smygfilmade materialet säger Lindén att det är från farmens sjukstuga. Motsvarande sjukstugor hittar man också i Finland. Hur man kommit åt att filma på farmen som är bevakad känner han inte till.
- Det här är igen en attack mot näringen, säger Lindén.

Enligt Pealtnägija förlorade pälsfarmen sitt verksamhetstillstånd för tre år för att den inte uppfyller de nya krav som har införts i Estland. Ändå finns det fortfarande 200 000 djur på pälsfarmen.

Lindén uppger att man hela tiden arbetar på att farmen ska fylla de nya kraven.

Se bilder från farmen Karjaküla