Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Samisk dagvårdsgrupp till Gräsviken

Från 2013
Uppdaterad 19.04.2013 12:12.
Barn hand i hand

I augusti öppnar en samisk dagvårdsgrupp i daghemmet Troolaris lokaler i Gräsviken. Många samiska föräldar har kämpat i åratal för att få en samisk grupp till staden.

För Eeva-Kristiina Harlin är det här ett efterlängtat beslut. Hennes son har hittills gått på dagis på Brändö där en från personalen talar samiska. Det har ändå varit en person som jobbar på läroavtal och inte är på plats varje dag. Bilresorna till Brändö från centrum av Helsingfors har tagit två timmar om dagen då Harlin både bor och jobbar i centrum.

- Jag är ju väldigt glad över det här, säger Harlin. Det har inte tidigare funnits någon möjlighet att ha alla samiskspråkiga barn i samma grupp. Det här är en av världens viktigaste saker för mig, för det ingår ju i min sons mänskliga rättigheter att få tala sitt modersmål, fortsätter Harlin.

Det har också tidigare funnits en dagisgrupp på samiska i Helsingfors men den lades ner då det inte fanns tillräckligt med intresse för den. Det var också svårt att få tag på personal som talade samiska.

Till den samiska gruppen som öppnar i Troolari i höst väntar staden åtminstone sex barn. Det bor ett tusental samer i huvudstadsregionen.