Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Mönster på träask

Från 2013
Uppdaterad 03.10.2013 13:10.
Camillas dekorerade träaskar.
Bildtext Camillas dekorerade träaskar
Bild: YLE/Strömsö

Förvaringsaskar är väldigt bra för oss alla som har lite för mycket grejer! De är snygga och praktiska och får stå framme, nära till hands. Men nöjer du dig inte med enfärgade askar så tycker jag du ska satsa på ränder eller salmiakmönster!

Det här behöver du:

- askar, gamla eller nya, huvudsaken de har en slät yta eller lock
- hobbyfärger, akrylfärger
- penslar
- blyertspenna
- linjal
- målartejp
- pappersskärare
- decoupage lim/lack
- mönstrat papper, tidningar, kartor, notpapper etc.
- sax

Ask 1: salmiakmönster

Börja med att klippa till en salmiakform i valfri storlek, gör den symmetrisk så den går att upprepa som mönster. Vill du att den ska gå jämt ut från kant till kant på asken, anpassa då salmiakformens storlek enligt det.

Placera ut salmiaksformen i hörnet av locket, markera med blyertspenna. Rita ut den första diagonala linjen med blyerts med hjälp av den utklippta formen. Var noga med att mäta och märka ut stödmärken så det blir symmetriskt och samma avstånd mellan alla linjer. När locket är fyllt med diagonala linjer åt ett håll, mät och märk, rita ut de andra linjerna i den andra riktningen så att det bildas ett komplett salmiakmönster.

För att få så jämna kanter som möjligt, tejpa med målartejp och fyll i med färg några rutor i gången. Låt torka, ta bort tejpen, tejpa om och fortsätt tills alla ytor är målade (jag lämnade vissa omålade).

Ask 2: ränder

Skär till olika mönstrade papper i 1 cm breda remsor med hjälp av en pappersskärare. Det går åt några stycken, så skär till frikostigt!

Min ask var rektangelformad och jag ville skapa ett V-mönster över locket. Jag började med att klippa till en kvadrat. Genom att testa den mot den övre kanten av locket kunde jag se hur stor jag ville ha den. Sen klippte jag ner den till en triangelform. Den skapar basformen som de avlånga remsorna sen limmas mot. Mät ut mitten på locket och limma fast den på mitten och med översta kanten mot den övre kanten av locket.

(Jag använde decoupagelim och då penslas först ytan och sen placeras pappret ovanpå, för att sen penslas en gång till.)

Ta den första remsan och limma fast den under vänster sida på tringeln. Remsorna ska mötas på mitten, så det blir en vänster och höger sida. Var noga med limningen att det limmas rakt för då blir V-mönstret snyggast, eftersom remsorna möts i en perfekt V-form. Limma hela vänster sida, remsa för remsa, skär till ytterkanterna, så de blir snygga och fina.

Fortsätt och gör likadant med den högra delen av locket.

Ha så kul!

/Camilla

Mer om ämnet på Yle Arenan