Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Hårda attityder mot romer

Från 2013
Uppdaterad 22.04.2013 13:54.
Bild: Yle

Enligt unga finländare är romer de som befinner sig lägst ner på skalan då det kommer till minoriteter. Det visar de första resultaten av en undersökning som gjorts av forskaren Vesa Puuronen vid Östra Finlands universitet.

Cirka 900 finländare i åldern 16-25 år bosatta i städer i östra och mellersta Finland, deltog i undersökningen. Underökningen blir klar först till hösten, men för en dryg vecka sedan körde Puuronen igenom resultaten och fick sig en rejäl överraskning.

- Jag hade inte väntat mig att attityderna mot romerna skulle vara så hårda, säger han.

Det finns inga vetenskapliga fakta sedan tidigare om hur finländarna förhåller sig till specifikt romerna som minoritet, och det är minst lika häpnadsväckande, anser Puuronen. Därför kan han inte heller säga hur attityderna har förändrats genom åren, men en tendens anar han.

Vinden har vänt

Det har funnits indikationer om att då flyktingar och invandrare började komma till Finland för ett tiotal år sedan, så har också förhållningssättet till romerna blivit försiktigt positivare, berättar Puuronen men tillägger att exemplen inte är tillräckligt många för att presentera dem som vetenskaplig fakta. Men nu tycks denna tendens alltså ha vänt.

Någon desto mera exakt information om hur vi finländare förhåller oss till romer, visar inte undersökningen på, eftersom syftet är att undersöka attityder mot minoriteter överlag. Bland de övriga minoriteterna fanns bland annat muslimer, somalier och ryssar, och romerna var av dessa alltså de som man var fientligast inställd till.

Ärvda värderingar

Om orsakerna kan man bara spekulera.

- Romernas ställning i Finland har ju aldrig varit särskilt bra. Och de nya generationerna ärver ju sitt förhållningssätt från den äldre generationen. Huruvida diskussionen om de europeiska romer som tigger på gatorna påverkat resultaten i den här undersökningen, kan man bara gissa sig till, säger Puuronen.

- Vi måste analysera de här resultaten nu. De är helt nya för mig och det är första gången jag går ut med det här i offentligheten. Men till hösten vet vi desto mera, säger Puuronen.

Text: Anki Westergård