Hoppa till huvudinnehåll

Bygga och bo

Nationalpark 9: Vekara

Från 2013
Uppdaterad 24.02.2016 10:28.
Talko på Vekara
Bildtext Talko på Vekara
Bild: YLE/Strömsö

Bottenhavets nationalpark: ön Vekara

Tycker du om att träffa ungdomar från hela världen? Gillar du att turista på ett alternativt sätt? Tycker du om att arbeta frivilligt? Ja, då kan ett internationellt arbetsläger vara något för dig.

Tillsammans med Forststyrelsen ordnade föreningen för frivilligt arbete KVT – Kansainvälinen vapaaehtoistyö ry ett internationallet arbetsläger på ön Vekara, som ligger utanför Nystad i Bottenhavets nationalpark. Genom den nya nationalparken fick Forststyrelsen en mängd hus och ett kulturlandskap som behövde rustas upp. Det är just ett typisk mål för ivriga ungdomar som vill göra en insats.

Platschef på talkolägret är Henrik Jansson som är kulturarkeolog vid Forststyrelsen. Han delar ut uppgifter till ungdomarna som kommer från bland annat Tjeckien, Spanien, Turkiet, Polen och Afganistan. Huvudbyggnadens ruttna bräder ska bytas ut, husen ska målas och landskapet ska röjas. Meningen är att skaffa får till ön som sköter om slyröjningen i framtiden.

Om man är på arbetsläger i Finland är bastubad det naturliga sättet att avsluta dagen. Pricket på i:et är en lägereld, grillat bröd och att nån spelar gitarr och sjunger.

Här är kontaktuppgifter om man vill veta mera om internationellt frivilligt arbete:

Mer om ämnet på Yle Arenan