Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finländska konsumenter är inte genusmedvetna

Från 2013
Uppdaterad 19.04.2013 20:50.
Programmet är inte längre tillgängligt

Leksaker säljs enligt kön och det retar jämställdhetsexperten. Det handlar inte bara om rosa och blått - utan leksakerna har en viktig roll i barns utveckling.

- Det är den bild de får av hur de ska vara och det är via det som de övar finmotorik eller grovmotorik. De leksaker som riktar sig till pojkar tränar ofta grovmotoriken medan de leksaker som riktar sig till flickor ofta uppmuntrar till omvårdnad, säger Sara Sundell som jobbar med jämställdhet bland barn och ungdomar vid Folkhälsans förbund.

Dessutom leder olika leksaker till olika sätt att leka.

- De här leksakerna som riktar sig till flickor är ofta väldigt verklighetsförankrade. Det finns regler för hur man leker med en Barbie-docka. Men när du tar till exempel de här actiongubbarna som riktar sig till pojkar så kan du bryta mera regler och hitta på själv. Det finns inget rätt sätt att leka med dem, säger Sundell.

Könsdiskriminerande reklam

Det danska företaget Top-Toy som äger de två leksaksjättarna BR och Toys r us blev anmälda till reklamombudsmannen i Sverige och fällda för könsdiskriminerande reklam. De gjorde därför en könsneutral julkatalogen där man svängde på de stereotypa könsrollerna. Den delades ut bara i Sverige, men i år kommer företaget att göra en likadan i Finland. Och butikerna kommer att bli mindre uppdelade i flick- och pojkleksaker, säger Louise Johansson vid Top-Toy.

- Vi utbildar just nu all vår personal i genusfrågor. Det kommer att ta lite tid innan det syns i butikerna, men det måste få ta tid för det är svåra frågor, säger Johansson.

I Sverige är trycket från konsumenterna stort när det gäller genusfrågor. Men de finländska konsumenterna är inte särskilt engagerade. När det gäller genusfrågor hör de av sig till Top-Toy minst av alla nordiska konsumenter, berättar Louise Johansson.

Sara Sundell är inte förvånad.

- För många är det ganska främmande ännu men ju mera man blir bekant med det och förstår att det handlar ju om att ge barn flera möjligheter - inte att flickor ska leka krig och pojkar sitta i dockhörna. Men att de ska får göra det, säger hon.