Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Akademens jubileum kulminerar med konsert

Från 2013
Uppdaterad 14.06.2013 17:43.
Programmet är inte längre tillgängligt

Akademiska sångföreningen fyller 175 år och firar ordentligt. Höjdpunkten under jubileumsåret är dagens jubileumskonsert i Musikhuset i Helsingfors. Både nya och gamla verk står på programmet.

År 1838 grundade Fredrik Pacius Akademiska sångföreningen och nu 175 år senare firas det stort med en jubileumskonsert. Den i dag nästan 50 man starka kören är Finlands äldsta verksamma manskör.

- En jättestor tid av min studietid har tillbringats i den här kören. Det har varit det absolut viktigaste. De som inte sjungit i Akademen vet inte vad de har gått miste om, säger konsertmästare Jonatan Höglund.

Akademen är känd för att en gång i tiden ha uruppfört vår nationalsång, Vårt Land, men också för sina muntra festtraditioner. Kören har aldrig tvekat att blanda lättsinnighet med stora klassiska musikstycken. Dirigent Kari Turunen säger att herrarna kommer att bjuda på en varierande palett, jubileumskonserten till ära. Bland annat kommer tre helt nya verk att framföras.

- Det kommer att bli tre uruppföranden och andra musikstycken som aldrig hörts i Finland tidigare. Men även en kombination av alldeles ny musik och gamla manskörsklassiker som till exempel Schubert.

Sara Ekstrand