Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Yles tv-kanaler nu direkt på Arenan!

Från 2013
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Nyhetsinslag: Yles alla tv-program sänds direkt på webben - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Nu blir det både lättare och mångsidigare att se Yles tv-program. Du får Yles samtliga tv-kanaler dit du själv vill – till smarttelefonen, datorn eller surfplattan.

Yle Arenan får en ny funktion, som gör det möjligt att se alla våra tv-kanaler, Yle TV1, Yle TV2, Yle Teema och Yle Fem, direkt när de sänds också på nätet. Allt tv-innehåll finns precis som tidigare också i din tv.

Målet med att sända tv-kanalerna direkt också via Arenan är att Yle ska finnas med hela sitt utbud där publiken finns. Dessutom blir det lättare att hitta program.

- Tittarvanorna förändras och i dag vill allt fler titta på tv mobilt – i datorn, mobilen eller läsplattor. Vi är glada att vara föregångare i Finland och kunna erbjuda alla här hemma direkt webbtittande, säger Ismo Silvo, direktör för Yles utgivning på finska.

- Förutom att vi nu erbjuder tv-kanalerna direkt på Arenan, är vårt mål att också erbjuda mera innehåll, som premiärsänds på Arenan. Vi kommer dessutom att erbjuda innehåll som bara finns på Arenan, lovar Silvo.

Yles radiokanaler har man redan en tid kunnat lyssna på direkt på Yle Arenan och nu då tv-kanalerna också sänds live blir det lättare än någonsin att ta till sig Yles utbud – där du själv vill.

SVT World ingår inte ännu

Yle Fem sänds i två versioner, den ena med finsk text och finskt referat och den andra med svensk text och svenskt referat. SVT World ingår inte i Arenaversionerna av Yle Fem.

- Vi lyckades inte lösa frågan om tidtabellen i tid, men alldeles inom en kort tid kommer SVT world att synas tillsammans med Yle Fem på samma plats, säger Mary Gestrin, chef för Yle Internet.

Det här är en förbättring av Yles service, menar Gestrin, eftersom SVT World bara har synats i delar av Finland.

- Signalen som möjliggör webbstreaming kan inte begränsas geografiskt så nu, alldeles snart, kommer SVT World att sändas direkt via webben i hela landet.

Ökad trafik på Arenan väntas

Hur många ser på Yles tv-program endast via webben? Det kan Gestrin inte svara på.

- Men vi vet att ungefär 200 000 starter sker på Yle Arenan varje dag. Vi räknar med att den nya funktionen bidrar med en ökning på 10-15 procent, åtminstone nu i början, säger Gestrin.

Hur ska Yle garantera att direktuppspelningen fungerar på alla olika plattformer?

- Vi kan inte garantera annat än att det fungerar i våra system, för sedan handlar det ju om var man befinner sig och hurdan kontakten till omvärlden är. Systemet är byggt så att signalen anpassar sig till den omgivning där du befinner dig.

Direktuppspelningen fungerar i Finland, men av upphovsrättsliga skäl är det inte möjligt att förmedla kanalerna på nätet utomlands. Men Yles tittare i utlandet kommer också att få mera innehåll. Yle har som mål att kunna distribuera inhemskt innehåll så täckande som möjligt också internationellt på Arenan.

Yle Arenan har för tillfället cirka 1,4 miljoner olika besökare varje vecka.

Mera information och instruktioner hittar du här!

Diskussion om artikeln