Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Yle live på Arenan - vad innebär det?

Från 2013
Uppdaterad 14.06.2013 17:47.
Radiotornet i Böle
Bild: Yle/Pekka Sipilä

Q&A

Varför behövs den nya tjänsten?
Vi vill erbjuda våra tittare en möjlighet att se Yles tv-utbud direkt på alla mobila plattformar: smarttelefoner, surfplattor och datorer. Den nya tjänsten gör det lättare för Yle att nå olika tittargrupper och tv-programmen blir lättare att hitta.

Betyder det här att Yles utbud nu flyttas över till webben?
Nej. Enligt lagen ska Yle erbjuda alla lika tjänster på lika villkor. Det här innebär att antenndistributionen fortsätter länge ännu. Nättjänsterna kompletterar de traditionella distributionsteknikerna: antenn-, kabel-, satellit- och IPTV-distribution. Internet har på senare tid också blivit en betydande distributionskanal.

Vilka kanaler är med i den nya tjänsten?
Yles samtliga tv-kanaler: Yle TV1, Yle TV2, Yle Teema och Yle Fem i två versioner, en med textning och eventuella referat på finska och en med textning och referat på svenska. SVT World ingår inte i Arenaversionen av Yle Fem.

Vad annat kan man se som direktuppspelning?
I tjänsten finns precis samma programflöde som på tv-kanalerna

På vilka plattformar är tjänsten tillgänglig?

Kanalerna via internet är avsedda för datorer, surfplattor och smartmobiler och fungerar där Yle Arenan fungerar. För tillfället kan du få Arenans innehåll i följande plattformar och tjänster:
-datorer som kan visa Flash-video (t.ex. Chrome eller Firefox)
-Ipad och Iphone-apparater (kräver Arenan-app)
-Mobiler, surplattor och andra apparater med Android (kräver Arenan-app och fungerar med Android-version 3.0 eller nyare)
-Om du redan har Arenan-appen, måste du uppdatera den för att få den här nya tjänsten

Hur fungerar tjänsten utomlands?
Direktuppspelningstjänsten fungerar endast i Finland. Av upphovsrättsliga skäl är det inte möjligt att förmedla kanalerna direkt på webben utomlands. Men våra tittare i utlandet kommer också att få mera innehåll på Arenan. Yle har som mål att kunna distribuera inhemskt innehåll så täckande som möjligt internationellt på Arenan.

Kan man spara program från sändningarna på sin dator?
Nej, allt utbud på Arenan är direkt och kan inte laddas ner.

Hur fungerar textningen och andra specialtjänster som direktuppspelning?

Specialtjänsterna ingår inte i det här skedet i direktuppspelningstjänsten.

Syns också de finska regionala sändningarna på Arenan?
De regionala innehållen syns inte som direktuppspelning. Av de regionala tv-nyheterna syns den finska nyhetssändningen från Nyland.

Hur har Yle försäkrat sig om att tjänsten fungerar också då många tittar samtidigt?
Vårt mål är att tjänsten är tillgänglig hela tiden, men vi kan inte påverka nätens, speciellt mobilnätens distributionskapacitet, så uppehåll kan förekomma.

Hurdan är bildkvaliteten i den nya tjänsten?
I början är Arenans direktuppspelningskapacitet som bäst 1 Mb/s. Men kvaliteten på direktuppspelningstjänsten i mobila plattformar beror på mobilnätet och dess hastighet.

Var får man tilläggsinformation?
På Arenans webbplats hittar du instruktioner och svar på ofta återkommande frågor: yle.fi/yleisradio/om-yle/arenan-instruktioner och på finska yle.fi/yleisradio/areena-ohjeet
Fråga om Arenan per e-post på adressen arenan.info@yle.fi och på finska areenan.info@yle.fi

Diskussion om artikeln