Hoppa till huvudinnehåll

Nyhetsskolan

Nyckeln på fel sida

Från 2013
Vilma Jaakkola från Katedralskolan.
Bildtext Vilma Jaakkola från Katedralskolan tycker det är dyrt att låsa ut sig.
Bild: Yle/Vilma Jaakkola

Det viktigaste som man alltid borde komma ihåg när man far hemifrån som ensam studerande är nyckeln till lägenheten. Men ibland kan det vara bråttom och inga lappar man hängt upp på väggen för att komma ihåg hjälper en att minnas.

Fast man hänger upp lappar glömmer man också.
Bild: Yle/Vilma Jaakkola

Man brukar inte märka det genast, att man inte har nyckeln med sig. Sen när man väl fattat att man inte har den med sig börjar man stressa och det blir svårt att koncentrera sig på något annat. Man funderar om och om igen hur man ska göra. Det hjälper inte att ringa mamma som är en timmes bilfärd och en halvtimmes färja ifrån. Man ångrar att man inte gett någon i Åbo en extra nyckel.

Det man måste göra är att få tag i gårdskarlen och be honom släppa in. Men det där att bli insläppt är inget billigt, speciellt för en fattig studerande. Det kan vara som värst upp till 100 euro att bli insläppt. Som tur var det bara 20 euro för mig, men det är också pengar. Pengar som bra kunde ha använts till t.ex. mat. Det är också väldigt pinsamt att fråga gårdskarlen om att komma och öppna dörren.

Första gången man glömmer nycklarna så tänker man att någon gång ska vara den första och att hur onödigt det är. Andra gången man gör de känns det bara onödigt. Men det händer även den bästa och man kan inte så mycket åt det efter man stängt dörren och lämnat nyckeln på fel sida, man ska bara ta det lugnt och komma ihåg att allt reder ut sig på ett eller annat sätt. För mig är bara att jobba ordentligt på sommaren så att jag har råd att låsa ut mig igen.

Vilma Jaakkola
Katedralskolan i Åbo


Den här texten är skriven är en skolelev i projektet Veckans skola. Läs mera om projektet på Svenska.yle.fi/skola.