Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Så här använder Yle dina skattepengar – testa vår räknare

Från 2013
Uppdaterad 07.06.2016 07:28.
Bild: Yle

Yles verksamhet i tv, radio och på webben finansieras från och med årsskiftet med en Yleskatt. Räkna själv ut vart dina pengar går med vår räknare.

Beroende på den personliga inkomstnivån varierar Yleskatten mellan 0-140 euro detta år, det innebär högst 38 cent per dygn. Med den summan får alla finländare tillgång till fyra tv-kanaler, en HD-kanal, sex radiokanaler, text-tv, mobiltjänster och webbtjänster.

Av de pengar som sätts på innehåll går omkring 90 procent till inhemskt programutbud.

Vad händer med dina pengar?

Med den räknare som finns här nedan kan du få en uppskattning av hur mycket du betalar i Yleskatt. Räknaren visar också hur Yle använder dina pengar. De siffror som räknaren visar är uppskattningar som baseras på Yles budget för 2013. Summorna kan alltså förändras en aning under året.

Hur skulle du fördela pengarna?

Med räknaren kan du också experimentera med tanken att du själv skulle fördela Yleskatten. När du uppger din årliga bruttoinkomst visar räknaren storleken på din Yleskatt och de olika användningsområdena som pengarna går till. Genom att flytta på de olika reglagen kan du till exempel ge mera eller mindre pengar till nyhetsverksamheten eller till utländska dramaserier.

Vid publicering fanns här en räknare. Den togs bort 7.6.2016 då den inte längre fungerade tekniskt.