Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Det värsta över men fortfarande vatten på åkrarna

Från 2013
Uppdaterad 23.04.2013 06:18.
Toby å svämmade över
Bild: Yle/ Anna Ruda

Översvämningarna i Österbotten har sjunkit undan på de flesta ställen. I Toby i Korsholm ligger vatten från Kyro älv fortfarande på åkrarna.

En av dem som har jobbat nästan dygnet runt med att försöka minska översvämningarna är räddningschefen Ole Wik.
- Det är frågan om miljontals kubikmeter vatten som ska rinna förbi och om älvfåran blir för liten hamnar ju vattnet bredvid, säger Wik.

Wik säger att det svåraste har varit att försöka förutse hur mycket vattnet stiger ovanför en ispropp.

- Det kan vara frågan om 20 centimeter eller det kan stiga en meter på en timme, säger Wik.

Av erfarenhet från tidigare år vet räddningsverket ungefär var ispropparna brukar bildas. Wik bedömer att årets islossning har varit ganska normal. Orsaken till att översvämningarna blev så stora är enligt Wik vårens snabba framfart följt av regn förra veckan.

Jobbiga dygn för räddningscheferna

Programmet är inte längre tillgängligt

- Nu för tillfället sjunker vattnet och det kommer det säkert att fortsätta göra så länge vi inte får mera regn, säger Wik.

NTM-centralen har jobbat med vattenmassorna vid översvämningarna

Programmet är inte längre tillgängligt

I ett mötesrum i Närings-, trafik- och miljöcentralens lokaler på Korsholmsesplanaden har översvämningschef Liisa-Maria Rautio suttit med sina kolleger under översvämningstiden och gått igenom bland annat vattenmängder, väderprognoser och bebyggelse.

Det värsta börjar vara över när det gäller översvämningar

Programmet är inte längre tillgängligt

- Det svåraste kanske har varit att allt händer så snabbt på så många ställen och att hitta de människor som har information om vad vi kan göra, säger Rautio.

Kim Klemola och Översvämningschef Liisa-Maria Rautio  NTM -centralen
Bildtext Kim Klemola och Liisa-Maria Rautio vid NTM centralen
Bild: Yle/ Anna Ruda

Natten mellan onsdag och torsdag förra veckan och natten till fredag var den stressigaste tiden för översvämningsexperterna på NTM-centralen, det var då Lappfjärds å svämmade över.

-Isdammen i Lappfjärd såg hopplös ut och vi begärde hjälp av försvarsmakten. De var till stor hjälp. De fick bort dammen och vattennivån slutade stiga, i sista stund innan regnet kom, säger Rautio.

Ole Wik.
Bildtext Ole Wiik
Bild: Yle/ Luzilla Backa

När vattennivån vid Skatila bro steg natten mellan fredag och lördag sov Rautio bara två timmar.

-Vi var färdiga att ringa Vasas stadsdirektör och Korsholms kommundirektör för att börja fundera på evakueringar, då fick vi höra att grävmaskinernas arbete började ge resultat och isen rörde på sig, säger Rautio.