Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Anställda bedrövade över HSS Medias sparkrav

Från 2013
Uppdaterad 23.04.2013 13:10.
Vasabladet, Österbottens tidning, Syd-Österbotten

Det var en överraskning mot bakgrund av den senaste tidens positiva besked om satsningar på webben och tabloidformat. Det säger huvudförtroendeman Lotta Lappinen efter HSS Medias besked att samarbetsförhandlingar inleds för 25 av tidningarnas 181 anställda.

Tillsvidare har ledningen inte preciserat hur nedskärningarna kommer att slå på Vasabladet, Österbottens Tidning, Sydösterbotten och Pietarsaaren Sanomat. Beskedet är endast att 2 miljoner ska bort av en budget på nästan 21 miljoner euro.

Det är en oerhörd summa säger Lotta Lappinen och stämningen är tryckt och orolig.
- Jag hoppas att det inte är människor det handlar om, men jag är ju inte blåögd, säger Lappinen.

Enligt HSS Medias vd Mikael Österholm var fjolårets bokslut en halv miljon euro på plus, men det fyller inte kraven från ägaren. Harry Schaumans stiftelse har ett avkastningskrav på i medeltal 5 procent under en tre års period. Enligt Österholm har årets första kvartal inte nått budgetmålen och sett tre år bakåt har trenden varit negativ.
- Vi tvingas se över organisationen så att den motsvarar morgondagens krav, säger Österholm. Det stora tappet i annonsintäkter beror på nedgången av riksomfattande annonser via Kärkimedia. Lokalt har tidningarna lyckats hävda sig.

Förra veckan meddelade HSS Media att de ska inleda Österbottniska tv-nyhetssändningar på webben och att tidningarna ska ända format till tabloid.
- Nyheten om nedskärningarna lägger nog sig som en blöt yllesocka i kall snålblåst på arbetsmotivationen. Vi tycker om det vi gör och vi vill göra en bra tidning, säger Lappinen.

I Österbotten är prenumeranterna mera trogna än på annat håll. Av sjudagars tidningarna är Österbottens Tidning den tidning vars upplaga tappade minst av landets tidningar. Vasabladet ligger också långt under snittet. Och Sydösterbotten placerade sig på andra plats efter tidningen Yläkarjala. Också Pietarsaaren Sanomat tappar mindre än andra tidningar, och under det första kvartalet i år har tidningen till och med ökat upplagan jämfört med samma kvartal ifjol.
- Tidningarna har ett förtroende hos läsarna jämfört med branschen i övrigt, säger Österholm.
- Stiftelsen har ju som målsättning att främja finlandsvensk kultur, är det inte det vi håller på med, säger Lappinen.

Enligt beskedet från ledningen kommer ingen av tidningarna att läggas ner.