Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

"Att vräka körerna skulle vara en katastrof!"

Från 2013
Uppdaterad 24.04.2013 13:43.
Benny Törnroos
Bildtext Benny Törnroos är som tidigare akademare upprörd över vräkningsplanerna
Bild: YLE/ Seppo Sarkkinen

Studentkörerna Akademiska Damkören Lyran och Akademiska Sångföreningen hotas vräkas ur sina repetitionsutrymmen i Gamla studenthuset. Det väcker känslor hos de tidigare körmedlemmarna Benny Törnroos och Lena von Bonsdorff.

Helsingfors universitets studentkår siktar på bättre hyresintäkter, och det betyder att körerna kan bli hemlösa. Också kören Ylioppilaskunnan Laulajat och orkestern Ylioppilaskunnan Soittajat riskerar att vräkas.

Hos musikern och artisten Benny Törnroos, även tidigare akademare, väcker nyheten starka känslor.

- Jag sjöng i Akademen under sjuttiotalet och det var en jättefin tid. Jag måste säga att jag blev lindrigt chockad när jag hörde om den eventuella vräkningen. Är det någon verksamhet som ska finnas i huset så är det körverksamhet. Det var ju faktiskt Akademen som samlande in medel för att bygga huset genom att resa runt landet och samla ihop pengar med uppträdanden. Med den bakgrunden är det här ju en katastrof!

Körernas hem

Musikredaktören Lena von Bonsdorff är hedersdirigent i Lyran och även hon orolig över en eventuell vräkning.

- Jag har ett mycket nära förhållande till Gamla studenthuset från min tid i kören. Det är ett mycket kortsynt och ohistoriskt förslag att vräka körerna.

von Bonsdorff vill som Törnroos påminna att Akademen till stor del är orsaken till att huset överhuvudtaget finns, och säger att Gamla studenhuset därför varit mer än en repetitionslokal för körerna. Det har varit ett hem.

- Jag tycker musiksalen har så mycket tradition, det är svårt att bygga upp en likadan atmosfär även om man erbjuder dem ett nytt utrymme. Ta till exempel målningen som räddades av sångare när huset brann 1978. De rusade in och skar ut den mitt i natten, det visar ju vilken betydelse utrymmet haft för körmedlemmarna.