Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Novia expanderar på Filippinerna

Från 2013
Bildtext Arkivbild
Bild: Yle/Robin Lindberg

Yrkeshögskolan Novia går in som delägare i det filippinska bolaget GigaMare Inc. Företagets affärsidé är att erbjuda utbildning inom sjöfartsklustret på Filippinerna.

Novia haft haft kontakter till Filippinerna sedan 2004 inom sjöfartsutbildning. Novia kommer att erbjuda navigationsutbildning med hjälp av simulator, liknande den utbildning som piloter får.
- Vi driver motsvarande utbildning i Åbo idag säger Novias rektor Örjan Andersson. Det här är en strategisk satsning som stärker yrkeshögskolans internationalisering och ger oss starkare närvaro i Asien, tillägger Andersson.

En stor del av den globala rekryteringen av sjöfolk sker från Filippinerna. Etableringen på Filippinerna lär inte bli Novias enda satsning på export av sitt utbildningskunnande.
- Vi har diskussioner på gång säger Örjan Andersson, men det är ännu för tidigt att säga. Vi har ett kunnande och det finns en efterfrågan.

I framtiden kan det också bli aktuellt med samarbete med Filippinerna inom energiklustret säger Andersson och då kommer Vasa in i bilden, det gäller närmast fartygsmotorer och kunnande inom den sektorn.