Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Finska Gardets äventyr på Balkan

Från 2013
Uppdaterad 14.05.2013 12:48.
Seportaget: Finska Gardet på Balkan
Bild: Anna Gullichsen

Ett tusental finländare deltog i rysk-turkiska kriget 1877-78 på Balkan. De startade i september från Helsingfors och reste med tåg genom Ryssland till Rumänien.

En månad senare gick de över Donau till osmanernas okända rike och marscherade i ösregn genom Bulgarien till fronten nära staden Pleven. Kommendör för Finska Gardet var George Ramsay, som i utförliga brev hem till hustrun Lilly berättade om sina upplevelser. Ramsay ledde finländarna i den heta striden vid Gorni Dubnik den 24 oktober 1877 och upphöjdes efter det till general av den ryska kejsaren Alexander II. Till minnet av de stupade finländska soldaterna restes ett minnesmärke på slagfältet.

George Ramsay den yngre besöker Bulgarien 135 år senare. Han har hört många spännande historier om sin berömda farfarsfar och följer i George den äldres fotspår till den gästvänliga byn Gorni Dubnik, där minnet av Finska Gardet fortfarande lever kvar. Tillsammans med George Ramsay reser författaren Sabira Ståhlberg och filmregissören Tonislav Hristov, som tar del av hans intryck och tankar under färden och lär känna händelserna under kriget både vid fronten och hemma genom Georges och Lillys brev.

Seportaget: Finska gardet på Balkan
Yle Fem torsdag 2.5.2013 kl. 21.00, repris i Yle Fem lördag 4.5.2013 kl. 14.45
30 dagar efter sändning på Arenan

Produktion: Making Movies, 2013