Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

En andra chans - en dokumentär om att växa

Från 2013
Uppdaterad 13.09.2013 13:12.
Olli Hietanen, Julian Turunen-Forsbäck
Bild: Anne Hämäläinen

Julian Turunen-Forsbäck är pojken med mycket spring i benen som inte passar in i högstadiet och som ofta blir utkastad i korridoren. Han går i tionde klass för att komma vidare i livet.
Olli Hietanen vill bli skådespelare och komma in i ett specialgymnasium, också han behöver höja sina vitsord.

Pojkarna flyttar in i samma rum i Borgå Folkakademi, där de snabbt får smeknamnet "Olle och Olle". De skrämmer flickor och gör freestyle-rap tillsammans. Julian har en känsla av att inte passa in bland vanligt folk, och i synnerhet inte i skolan. Men på den tionde klassen möter han lärare som han gillar.

- Man får en känsla av att de vill ha oss här, att de bryr sig om oss och att de kommer ihåg hur det är att vara femton, sexton år och ängslig och inte veta vad man vill i det stora spelet livet.

Olli smugglar sprit in på internatet och råkar i trubbel, han blir utstängd från internatet men får så småningom komma tillbaka när han har tagit sig själv i kragen.

Julian har idrottat på toppnivå men får en idrottsskada som gör livet tungt.

- Det är det man som lärare kanske ska tänka på att vi är i en sån ålder vi på riktigt vet vad vi vill,

vi beter oss inte som odjur med flit, utan det är bara för att det händer så mycket i oss

, säger Julian.

Dokumentären En andra chans handlar om Julians och Ollis liv från femton år till nitton. Redaktör är Annvi Gardberg, Jyrki Häyrinen står för ljuddesignen och Olle och Olle rappar.

Mer om ämnet på Yle Arenan