Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Hat mot forskare hotar debatten

Från 2013
Uppdaterad 25.04.2013 22:00.

Flera experter och forskare har under senare år blivit mycket försiktiga i att medverka i offentligheten på grund av rädsla för att råka ut för hatiska kommentarer. Forskaren Pentti Raittila vid Tammerfors universitet säger att det här är dåliga nyheter för yttrandefriheten.

- Experternas rädsla att uttala sig gör att den offentliga debatten blir mer ensidig och kanske till och med aningen missvisande.

Raittila känner till det här väl eftersom han forskar på temat hatisk kommunikation för tillfället och har gjort anonyma intervjuer med flera finländska forskare.

Enligt honom är näthatet och aggressiva kommentarer ett problem för forskare inom många olika ämnesområden - bland annat de som forskar kring näring, vaccin och invandring.

Ovilja att uttala sig

Flera forskare Yle Nyheter frågade ville inte ställa upp på intervju för frågan är så känslig och de är rädda för att få fler negativa kommentarer av publiken. Men en som har drabbats och som vill kommentera det är forskaren Antero Leitzinger på Migrationsverket.

- Det skickades ett meddelande till min arbetsplats. Det innehöll ett rasistiskt budskap och samtidigt foton på mig och min fru.

Vem som låg bakom meddelandet och vad motivet var förblev ändå oklart.

Hatforskaren Pentti Raittila säger att man aktivt borde stöda experter och forskare och se till att de inte tiger till följd av hatmeddelanden.

- Det är en förlust för hela samhället och demokratin om några aktiva hatare får tyst på experter och olika synvinklar i debatten, säger han.

Mera om näthat blir det i Spotlight i dag klockan 21.30 i Yle Fem eller direkt på Arenan!

Diskussion om artikeln