Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Åldersdiskriminering och snuttjobb

Från 2013
Uppdaterad 18.12.2014 15:47.
Lennart Nybergh
Bild: Ann-Sophie Sandström

- Det finns en åldersdiskriminering på arbetsmarknaden idag, säger Lennart Nybergh som är ekonom, 50+ och bosatt i Borgå. Och han tillägger att det kan kännas direkt sårande, eftersom det samtidigt talas så mycket om att arbetskarriärerna ska förlängas

Samtal om livet: Samtal om livet med Lennart Nybergh

Programmet är inte längre tillgängligt

Lennart Nybergh växte upp i Tölö i Helsingfors och skrev studenten år 1977. Sedan studerade han på Hanken, och efter studierna fick han genast jobb inom bankvärlden.

- Det var de gyllene åren då kurvorna pekade brant uppåt, säger Lennart, och han kan inte komma ihåg att någon skulle ha varnat för den recession som sedan följde.

Nittiotalets recession drabbade inte Lennart Nybergh personligen, och han jobbade kvar inom bankvärlden fram till år 2004. I samband med en fusion skulle den avdelning där Lennart jobbade förläggas utomlands, och i det skedet valde Lennart att frivilligt säga upp sig mot en ersättning bestående av ett visst antal månadslöner.

- Efter aderton år i bankbranschen anade jag att det knappast skulle bli så mycket roligare, och jag såg det samtidigt som en möjlighet att pröva på nånting nytt, säger Lennart.

Ganska snart blev Lennart Nybergh erbjuden delägarskap i ett mindre företag.

- Det var en intressant och lärorik process, berättar Lennart, men han insåg trots allt att företagandet inte var hans grej, så efter ett par år sålde han sin andel i företaget och sökte sig tillbaka till finansvärlden. Men tiderna hade förändrats och det fanns inte samma sug på marknaden som tidigare.

- Det blev uppenbart att när man har uppnått en viss ålder så är det klart svårare att sälja in sig själv.

Lennart upplever att det finns en klar åldersdiskriminering på arbetsmarknaden idag, vilket kan kännas direkt sårande, eftersom man samtidigt hela tiden talar om att arbetskarriärerna borde förlängas.

De senaste årens erfarenheter har fått Lennart Nyberg att ompröva mycket i sitt liv.

Segelflygplan
Bildtext Segelflygning är en av Lennart Nyberghs passioner
Bild: Lennart Nybergh (privat foto)

- Det har gjort mig vidsyntare, och jag har också börjat värdesätta sådant som jag tidigare slentrianmässigt tog för givet.

Lennart Nybergh har också blivit intresserad av en helt ny bransch.

- Sen en tid tillbaka brinner jag för det där med förnybar energi, och i synnerhet bioenergi, säger Lennart och berättar ivrigt om olika projekt där folk utvinner bioenergi ur fiskrester, kodynga och hushållsavfall.

Det här nyvaknade intresset beror på att Lennart Nybergh på gamla dagar har blivit lite ”grön i kanten”, som han säger. När han var ung och studerade på Hanken var han inte det minsta miljömedveten, och om han alls kom i kontakt med miljöaktivister så ansåg han dem vara harmlöst excentriska..

Lennart Nybergh lever idag i en snuttjobbstillvaro – och han kan inte säga att han direkt njuter av att ha det på det sättet, men allt har sina sidor, och på det stora hela är han ändå ganska nöjd med livet.

"Samtal om livet" med Lennart Nybergh sändes första gången 25.04.2013, och sänds nu i repris i Radio Vega på torsdag, 18.12, kl. 13.03 och på lördag, 20.12, kl. 20.03

Samtal om livet: 25.04.13 Lennart Nybergh (webbversion utan musik)

44:09

I programmet berättar Lennart Nybergh också vad det är som är så fascinerande med segelflygning...

Redaktör: Ann-Sophie Sandström

Mer om ämnet på Yle Arenan