Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Valobservatörer bötfälls i Ryssland

Från 2013
Uppdaterad 25.04.2013 18:04.
Bildtext Rysk polis utanför Kreml vid en demonstration 6 maj, kvällen innan Putins tredje presidentperiod inleddes.
Bild: EPA/YURI KOCHETKOV

I Ryssland blir den oberoende observatörgruppen Golos den första civila organisationen som bötfälls för brott mot den så kallade agentlagen.

En domstol i Moskva har dömt Golos till böter på 6 300 euro eftersom organisationen inte lyckats registrera sig som en utländsk aktör.

Enligt lagen som trädde i kraft i november får inte ryska frivilligorganisationer ta emot utländskt stöd om de sysslar med politisk verksamhet.

Åtalet berodde på prispengar som föreningen tilldelats för sitt arbete för mänskliga rättigheter. Det var den Norska Helsingforskommittén som donerade runt 7 000 euro till Golos som en del av Andrei Sakharovs frihetspris.

Föreningen säger att man returnerat alla utländska pengar direkt de nått Golos bankkonto.

Dessutom förnekar Golos att de skulle bedriva någon form av politisk verksamhet. Vad för slags politisk verksamhet föreningen anses syssla med specifierades inte då fallet presenterades av justitieministeriet.

Golos bevakade presidentvalet i Ryssland och anklagade president Vladimir Putin för valfusk. Många har kritiserat den nya agentlagen som ett politiskt tillslag mot Putin-kritiker.

Läs också:
Ryssland hittade ”utländska agenter”

Diskussion om artikeln