Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Europarådet: Romerna får resa till våra knutar

Från 2013
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: Jagland är bekymrad över romerna - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Det är de förskräckliga förhållandena som driver bort romerna från sina hem, också hit till oss. Fastän vi givetvis måste kräva mera engagemang av de länder där de bor, anser Europarådets generalsekreterare Torbjørn Jagland att också vi har ett ansvar för de romska tiggarna.

- De är människor som har samma rätt att resa som alla andra, så de kommer helt säkert tillbaka då förhållandena är så eländiga därifrån de kommer. Och då gör myndigheterna klokt i att se till att de har toaletter och normal hygien, utan att det blir ett stort problem för resten av befolkningen - det är fullt möjligt att göra något konkret, säger Jagland till Yle Nyheter.

Europarådet försöker hjälpa romerna så konkret som möjligt. Enligt Jagland måste de vackra talens tid vara över när det gäller romerna. Därför har Europarådet omkring 1000 så kallade medlare som hjälper romer med praktiska problem när de har ärende till myndigheterna. Man satsar också på att fler romska barn ska gå i skola.

Europarådet vet nämligen att länderna på Balkan med stor romsk befolkning inte alltid gör allt de kan för att integrera romerna.

- Jag tror det beror på att man inte har bra planer, att man inte har kapacitet att använda pengarna och också för att det inte är politiskt populärt att göra något för rombefolkningen, säger Jagland.

Det är viktigt för att de pengar som flyter in åt romerna verkligen används för att förbättra deras liv. Nu går en stor del av pengarna till administrativa projekt, snarare än till dem som bor i misären.