Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Tiggare lurar till sig pengar

Från 2013
Uppdaterad 26.04.2013 12:29.
Tiggare i Helsingfors
Bild: Yle

I Helsingfors centrum har tiggare bett om pengar genom bilfönster och uppgett att pengarna går till välgörenhet för bland annat hörselskadade. Liknande sätt att lura till sig pengar är vanliga i Europa.

Helsingforspolisen har tagit emot tips och är medveten om det nya fenomenet men ärendet har inte polisanmälts.

- Vi har inte tagit emot någon polisanmälan i Helsingfors men enligt nyheterna verkar det som om det här är vanligt i hela landet. Folk och bilar har stannats och man har bett pengar, säger kriminalkommissarie Ilkka Joula.

Vanligt i Europa

Liknande verksamhet är vanlig i andra delar av Europa, i till exempel Paris och Talinn. I Talinn har polisen ingripit och försöker få bukt med den illegala pengainsamlingen. Enligt Joula kommer man även att ingripa i Finland direkt när polisen får tag på gärningsmännen eller när en polisanmälan görs.

Som brott säger Joula att det handlar om penningsinsamlingsbrott eftersom man ger missvisande information om vart pengarna går.

Hanldingen är straffbar

Det är inte straffbart att samla in pengar för olika ändamål så länge ingen har donerat pengar.

- I det här fallet handlar det dock troligtvis om påhittade planerade insamlingar som sker upprepade gånger. Då pratar man om bedrägeri eller försök till bedrägeri och det är straffbart. Enligt lagen kan vi dela ut böter eller upp till två års fängelsedom, säger Joula.