Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Djurhuvud i kartong

Från 2013
Uppdaterad 27.01.2017 11:19.
Djurhuvud i kartong
Bildtext Camillas djurhuvud i kartong.
Bild: YLE/Strömsö

Jag har upptäckt en ny sida hos mig själv: den rustika skogsmänniskan! Åtminstone lite på avstånd. För numera gillar jag djurhuvuden på väggen, men då ska de vara i kartong!

Det här behöver du:

 • stadig kartong

 • skärkniv

 • blyertspenna

 • tuschpenna

 • mallar på djurhuvud

 • sandpapper

 • tapetklister

 • pensel

 • tidningar, kartor, mönstrat papper, tapeter

Mallar till djurhuvudet i A4 hittar du här.

Hjortens huvud och hals som en A3-bild finns här.

Gör så här:

 1. Det här djurhuvudet i kartong består av sex delar: liten nos, huvud med horn, hals, väggplatta och 2 x huvudsidosiluett. Du kan använda färdiga mallar eller göra egna, (de jag använde är dubbelt större än A4-mallarna på sidan).

 2. Rita av pappersmallarna på stadig kartong. Placera skärunderlag under kartong och skär ut delarna med vass skärkniv. Räkna med att du måste skära några gånger innan du kommer igenom kartongen!

 3. Skär ut skårorna enligt mallen. Jämför bredden på skårorna med den kartong du använder. Skårorna bör vara lite bredare för att kunna fogas ihop, men inte för breda, då blir hopsättningen för lös.

 4. Sandpappra kanterna så de blir jämna och fina.

 5. Eftersom djurhuvudet är i kartong så finns det alla möjligheter att sätta egen prägel på det! Jag valde att använda stadskartor och tidningssidor för att ge huvudet lite extra mönster. Rita ut alla delar av mallarna på mönstrat papper och klipp ut. Åtminstone de två sidosiluetterna behöver mönster på båda sidorna av kartongen.

 6. Pensla tapetklister på pappret och placera ovanpå kartongen. Pressa bort eventuella luftbubblor. Pappret töjer antagligen när det blir fuktigt av klistret, så när det är torrt igen skär bort överlopps kanter. Skär upp skårorna.

 7. Låt torka. När alla delar och sidor är helt torra, sätt i press, så eventuella böjningar pressas raka.

 8. Montera ihop delarna. Det är lite bökigt när delarna ska sättas ihop samtidigt, men ta det försiktigt och böj inte kartongen för hårt så att den går sönder. Börja med delen med horn och de två sidodelarna, foga ihop dem och så tar du de andra delarna vartefter.

Lycka till!
/Camilla

Mer om ämnet på Yle Arenan