Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Stefan: Är det sunt att leva sunt?

Från 2013
Uppdaterad 14.05.2013 10:23.
Stefan Paavola njuter efter en fet lunch
Bildtext Njöt i fjol efter en fet och god frukost
Bild: Jari Valvisto

26.4.
Har nog motionerat i flere år. Spelat bordtennis ett par gånger i veckan och simmat en till två gånger i veckan. Dessutom cyklat, skidat, gymnastiserat och promenerat sporadiskt. Det verkar som om jag är jätteduktig. Men så är väl inte fallet. På somrarna har jag inte motionerat alls. Jag tycker om bullar av olika slag, choklad, sötsaker, öl vin., likör, brandy och diverse drinkar. En saltig pizza är verkligen god då och då. Äter nästan alltid för mycket! Därför att jag älskar mat.

Nu får jag väl avstå från mina guldkanter. Det känns chockerande trist. Kanske man man får någonting av att leva hälsosammare. Många njutningar skall lämnas. Det gäller att hitta någonting istället. I en ålder på dryga femtio är sanningarna kalla. Mina socker- och kolesterolvärden är i övre kanten. Diabetes och blodkärlssjukdomar finns i släkten. Det gäller att vara på sin vakt. Utmaningen borde inte vara stor, egentligen. Det skall ju vara lättare att minska på maten i ett i-land som Finland, jämfört med att öka på maten som en fattig i Indien. Ändå känns allt lite tjafsigt. Och kämpigt.

Här följer en ordentlighetsdagbok:

(Varning! Bör inte läsas av den som vill njuta av livet. )

Tisdag: 1, 5 timmar bordtennis, häftig lunch innan besöket på ”fläskmätningsbussen”. Sallad efter jobbet (allvaret kom in i bilden)
Onsdag: 5 timmar båtslipande, havregrynsgröt med blåbärssoppa, tomatsoppa och morötter till lunch (en kakbit till kaffet), sallad med fisk på kvällen.
Torsdag: 1,5 timmar bordtennis, havregrynsgröt med blåbärssoppa, kycklingcaesarsallad på dagen en semla med ägg och skinka, senare på kvällen två apelsiner och en skiva efterugnsbröd med margarin, saltgurka och gurka.
Fredag: 1,5 km simning, havregrynsgröt med olika bär, lite quesadilla, mycket lite chili con carne och massor med sallad. Skall äta någonting lätt innan kvällen. Undviker öl, vin och sånt, men vill inte lova, man är ju bara en människa.