Hoppa till huvudinnehåll

Trädgård

Sommarblommor på Strömsö

Från 2013
Uppdaterad 03.10.2013 13:07.
Sommarblommor växer på Strömsö.
Bildtext Sommarblommor växer på Strömsö.
Bild: YLE/Strömsö

Redan tidigt på våren börjar fröpåsarna i butikernas hyllor att kalla! Det är bara så att när snön och kylan äntligen ger vika så vill många ha grönt och blommigt runtomkring sig.

Så är det också med mig. Efter att ha spenderat en långt stund framför fröpåsehyllorna valde jag ut några stycken. Det blev gamla favoriter, nyheter för mig och sedan den påsen som man aldrig vet vad det blir! En rolig och vacker överraskning på sensommaren är alltid välkommen!

Ofta vill jag ha många olika sorter och helst prova allt som verkar litet intressant! Men den lilla jordplätten sätter gränser för det man kan så och odla. Oberoende hur jag än försöker begränsa inhandlandet av fröpåsar blir det ofta både öppnade och oöppnade fröpåsar över. Dem sparar jag till följande år och går igenom lagret före jag ställer mig framför fröhyllan följande vår. Det som var viktigt när jag valde fröna var att alla blommor i rabatten blir ungefär lika höga. De ska alla sås på friland, och kräver därför inte förkultivering. Blomfärgerna skall vara glada.

Eftersom man lätt planterar sin rabatt full med perenner och sommarblommor från plantor blir det ofta inte plats för fröna. Visst kan man lämna utrymme i grönsakslandet, och det är definitivt härligt att plocka ärter och samtidigt njuta av blomsterprakten, men vi kunde ju lämna en liten plätt bar också i blombänken. Så här gjorde vi på Strömsö.

Så här gjorde vi:

Först rensade vi stället noggrannt fritt från allahanda ogräs och andra rymlingar som spritt sig från andra rabatter. Därefter lade vi till ny mylla, eftersom det hade försvunnit rätt mycket med ogräsrötterna. Före jag vattnade förberedde jag bänken genom att räfsa litet mylla åt sidan. Jag vattnade bänken litet grann och så tog vi till fröpåsarna.

De frön som skulle sås ungefär på samma djup blandade vi först tillsammans och sådde dem jämnt ut på den fuktiga muldytan. Därefter pickade jag ner några krassfrön och slutligen var det överraskningspåsens tur att bli utströdd. Efter det krattade jag ihop myllan och vattnade ordentligt. Ifall du är osäker om bänken är ordentligt vattnad stick ner fingret i jorden så långt ner du får och känn efter. Ofta rinner vattnet bara på ytan och sugs inte helt upp. Därför är det bra att hålla liten paus i bevattningen och låta ytjorden suga i sig ordentligt först före du fortsätter bevattningen. Ifall du vill vara på den säkra sidan kan du till en början täcka markytan med tunn fiberduk. Duken håller mikroklimatet vid markytan jämn både till temperatur och markfuktighet.

Så är det bara att se till att marken inte torkar upp för mycket, hålla reda på eventuella ogräs och vänta på att de första små ska sticka upp sina huvuden. Plocka gärna in av blommorna under sommaren. De ettåriga blommorna blommar bara mer ju mindre möjlighet de har att bilda frö. Men före hösten kommer är det bra att låta de sista blommorna blomma ut så att du får nya frön till nästa år eller varför inte göra en egen överraskningsfröpåse som en gåbort-gåva.

Mina favoriter detta år var:

Blåklint: Den vackra intensivt blå färgen är underbar! Blåkinten var högt uppskattad redan av Egyptens faraoer! Den växte vild i södra Skandinavien genast efter istiden, kom till oss i samband med rågodling. Har använts hos oss som bl a läkemedelsört och blandats ut i tobak.

Ringblomma: Solen i rabatten för mig! Den odlades hos oss redan på 1700-talet. Blommorna är ätbara och fungerar som läkemedelsört.

Dill: Härlig doftande kryddväxt, med undebart skira lindblomsgrön-gula blomkorgar! Den kom till Norden med munkarna på medeltiden. Kryddörter kan mycket väl blandas in i blomsterrabatten. Bladen ger doft och blommorna ger variation!

Buskkrasse: De vackra blommorna i glada och klara färger hör till mina favoriter. Dessutom är bladverket, med sina runda blad, roligt tycker jag! Krassen (indiankrasse, d v s den som har längre stjälkar) kom till Europa från Peru på 1500-talet. Den användes länge som köksväxt, d v s man använde frukten till pickels. Blommorna är ätbara och lätt peppriga i smaken!

Ringkrage: Den har jag ännu aldrig prövat på så den skall med! Den är en fräsch nutida prästkrageliknande sommarblomma som finns i många olika färger och nyanser. Hållbar!

Fröpåsen du inte vet vad innehåller! Sommarblomsblandningen med sommarens överraskningar. Något att förundra sig över under sensommardagar.

Mer om ämnet på Yle Arenan