Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fjärde riket får noll poäng i Eurovisionen

Från 2013
Uppdaterad 12.11.2013 13:59.
Demonstration i Grekland
Bildtext Demonstrant i Nicosia i mars.
Bild: YLE / Jan-Ulrik Lindberg

Tyskland är just nu Europas minst populära land. Tyskland utpekas som en elak mastermind bakom de sparprogram som drabbar stora delar av Europa. Många demonstranter viftar dessutom ivrigt med nazikortet.

Angela Merkel med Hitlermustascher. EU = Fjärde riket.

De lyckades inte erövra Europa år 1944, så nu försöker de erövra Europa genom ekonomin

De här affischerna fick jag se då jag filmade demonstrationerna som utbröt i Nicosia för cirka en månad sedan. Slagorden såg bekanta ut. Tidigare har vi sett dem i exempelvis Grekland och Spanien.

Tyskland har haft en ledande roll i förhandlingarna om de räddningspaket som ska åtgärda skuldkrisen i flera europeiska länder. Villkoren för räddningspaketen har varit hårda sparprogram som har drabbat miljoner människor. Det gör avskyn mot Tyskland begriplig. Det är förstås inte Tyskland som ensamt beslutar om någonting, men det är lättare att hata Angela Merkel än en rätt anonym trojka bestående av EU-kommissionen, Europeiska centralbanken och Internationella valutafonden.

Men jag har aldrig riktigt förstått varför nazismen ska blandas in. Det känns inte särskilt konstruktivt. Kanske är det bara ett billigt sätt att få mera uppmärksamhet för affischerna, eller kanske ligger det obearbetade världskrigstraumor bakom. Jag beger mig ut på Nicosias gator för att försöka bli klokare. Och ämnet Tyskland visar sig finnas på allas läppar.

- De lyckades inte erövra Europa år 1944, så nu försöker de erövra Europa genom ekonomin, säger Nicolas Mitsigiorgis som äger en skoaffär.

- Man borde gå tillbaka till orsakerna till att Europa förenades. Meningen var att vi skulle hjälpa varandra, men i stället har vi ett land som försöker kontrollera allt, speciellt inom ekonomin.

Världen gav Tyskland pengar, var är våra?

Paul Watts är arbetslös. Han ägde tidigare ett kafé som lades ner i januari i år.

- Hur kan tyskarna säga att vi borde spara mera pengar, då alla pengar som vi använder går till tyska produkter? Kanske vi borde sluta köpa tyska produkter och se hur bra det går för dem då, säger Paul.

Cirka en tiondel av den tyska exporten går till södra Europa. Paul tillägger att de tyska produkterna inte alls är dåliga och förklarar att han inredde sitt kafé med kakel från en förmånlig tysk inredningskedja. Sedan går diskussionen igen till andra världskriget.

- Jag trodde EU handlade om solidaritet. Jag skulle inte ha någonting emot att någon kom till Cypern med en Marshallplan. Världen gav Tyskland pengar som de inte behöver betala tillbaka, säger Paul och syftar på hjälpen som Tyskland fick på 40- och 50-talet för att återuppbygga landet.

Den här typen av retorik florerar givetvis också på de sociala medierna. Det mesta är dock relativt harmlöst, som uppmaningar att bojkotta Lidl. Och Tyskland i Eurovisionen.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln