Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Demonstration med garnnystan i Helsingfors shoppingkvarter

Från 2013
Uppdaterad 14.06.2013 17:51.
Demonstration mot klädindustrins utnyttjande av arbetare i Bangladesh, 2013.

Utanför Galleri Esplanad i Helsingfors sitter ett gäng studenter från organisationen Kepa på en yogamatta och handarbetar kläder. Initiativtagare Niia Virtanen stickar ett par randiga sockor mitt i den regniga fredagskommersen.

Duggregnet är ändå inget jämfört med de usla arbetsförhållanden som råder i klädjättarnas fabriker i utvecklingsländerna. För några dagar sedan rasade en byggnad i Bangladesh där bland annat klädkedjan Mango tillverkade kläder. Mangos butik ligger precis intill demonstrationen, men de har valt att placera sig utanför H&M.

Det svenska klädföretaget H&M har lanserat en kampanj som går ut på att kunderna får en rabattkupong i utbyte mot en påse gamla kläder. Linda Danskanen är en av shoppinggatans besökare som renar samvetet genom den här kampanjen. Det är precis vad Virtanen är rädd för, att klädjättarna döljer sina egentliga problem bakom en etisk fasad.

Problemet är hur lite kunderna vet om sina kläder. Inte ens Virtanen lyckas luska fram information om arbetsförhållanden från själva klädföretagen. Arbetstagarna tystas ner och deras rättigheter sopas under mattan.

Demonstranterna delar ut informationsblad och uppmanar företagen att låta sina fabriksarbetare bli medlemmar i fackförbund. Konsumenterna kan påverka genom att välja rättvisare och färre klädesplagg.

Jenny Blomqvist