Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Inget biobränsle i eldningsoljan

Från 2013
Uppdaterad 27.04.2013 11:22.
Man som gräver med ett spett i en oljepanna.
Bildtext Hur ska våra hus värmas i framtiden?
Bild: Mika Kanerva

Försöken att göra eldningsoljan miljövänligare har misslyckats. För ungefär fem år sedan kom de största oljebolagen och myndigheterna överens om att bolagen börjar tillsätta biobränsle i oljan. Men alla var inte med i den här frivilliga överenskommelsen.

- Efter en tid började billig import av lätt brännolja och det ledde till osund konkurrens, säger försäljningsdirektör Johan Perander på Nesteoil. Hans bolag var det sista som slutade använda biobränsle i eldningsoljan. Det skedde i fjol.

- Eftersom eldningsolja med biobränsle är aningen dyrare än vanlig eldningsolja kunde inte vi heller fortsätta med biotillförsel, säger Perander.

På Oljebranschens Centralförbund säger vd Helena Vänskä att biotillförsel kommer förr eller senare.

- I regeringens energi-och klimatprogram finns en skrivning om behovet av att minska koldioxidutsläppen från oljeeldning, säger Vänskä.

Också inom EU håller man på att bereda frågan eftersom arbetsmaskiner använder samma bränsle som villaägare med oljeeldning. Omkring 60 procent av den lätta brännoljan som används i Finland förbrukas i arbetsmaskiner.

- Ännu inom det här året kommer frågan om eldningsoljan att behandlas mellan oljebolagen och myndigheterna , tror Helena Vänskä.

Johan Perander på Nesteoil efterlyser gemensamma spelregler för hur miljövänligare bränsle kan användas i värmepannorna.

Läs också: Tarmbakterie blir biodiesel

Diskussion om artikeln