Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Landslagstränare scoutade Vasa IFK-spelare

Från 2013
Uppdaterad 28.04.2013 19:39.
Vasa IFK:s damer.
Bildtext Vasa IFK såg till att vinna stort när landslagstränaren var på plats.
Bild: YLE/Ulrika Stagnäs-Lund

Det var inte bara säsongspremiär på hemmaplan för Vasa IFK:s damer på söndag eftermiddag. För en del spelare var det extra spännande eftersom landslagstränaren Marianne Miettinen var på plats. Hon scoutade spelare för U19-landslaget som ska spela EM i Wales i sommar.

Jenny Vuorenlinna.
Bildtext Jenny Vuorenlinna.
Bild: YLE/Ulrika Stagnäs-Lund

I landslaget gör vi många tester så det går inte att fuska med fysiken

Vasa IFK:s tränare Kris Huckstepp ger intruktioner till en av spelarna som ska kasta ett inkast.
Bildtext Vasa IFK:s tränare Kris Huckstepp ger intruktioner till en av spelarna som ska kasta ett inkast.
Bild: YLE/Ulrika Stagnäs-Lund

Jag vill alltid se aktiva och modiga spelare som vågar använda sin spetskomptens under matcher

IFK-spelarna visade framfötterna och vann över Kuusysi från Lahtis med 7-1 (1-1).

Jenny Vuorenlinna är för tillfället landslagsspelare i U18, men ingen prenumererar på sin plats så det gäller att alltid prestera. Speciellt när en landslagstränare är på plats.

- Det är nog nervöst men jag försöker att inte tänka på det utan spela som vanligt och spela för laget, säger Vuorenlinna.

Motivation är A och O

Vad krävs av dig och andra spelare för att ni ska nå landslagsnivå?
- Det gäller att ha bra motivation, orka lägga ner tid på jobbet och träna rätt. Sen ska man ha lite tur också och spela bra när det verkligen gäller.

Vuorenlinna tränar åtta till tio gånger i veckan under försäsongen. Var hittar hon motivationen, speciellt kalla och snöiga vinterkvällar?

- Jag tänker på säsongen som är på kommande och att jag måste vara fysiskt i skick. I landslaget gör vi många tester så det går inte att fuska med fysiken utan det är bara att göra det man ska.

Landslagstränaren Marianne Miettinen.
Bildtext Marianne Miettinen.
Bild: Yle/Ulrika Stagnäs-Lund

Vasa IFK har jobbat länge med sin egen utvecklingsfilosofi

Programmet är inte längre tillgängligt
Landslagstränare scoutade spelare från Vasa IFK - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

IFK har många landslagsspelare

Vasa IFK har många juniorlandslagsspelare, både på tjej- och killsidan. Vad tror du det beror på?

- Klubben har jobbat länge med sin egen utvecklingsfilosofi. Det finns många bra människor som står bakom lagen och ser till att de har resurser att träna och satsa på fotbollen. Damernas tränare Kris Huckstepp kör till exempel extra morgonträningar med sina spelare. Man försöker inte gör något nytt bara ett år utan det har funnits en kontinuitet i många år, säger Marianne Miettinen.

Det var fyra-fem IFK-spelare som Miettinen tittade extra mycket på i söndagens match. Olika spelare med olika egenskaper.

- Jag vill alltid se aktiva och modiga spelare som vågar använda sin spetskomptens under matcher. Det är viktigast, säger Miettinen.

Vem som får spela klarna i juli

Under kvalet till EM spelade Ria Öling i U19-landslaget. Om hon eller någon annan av IFK-spelarna tar sig in i laget som får spela i Wales klarnar först i slutet av juli.

- Vi har en väldigt speciell sommar inom damfotbollen eftersom vi har två EM-slutspel. När damlandslaget är uttaget i slutet av juni så kommer jag att börja titta på vilka som kommer med till Wales, säger Miettinen.

Nästa tisdag, 7 maj, lottas grupperna i U19-EM. Vilka lag hoppas du på att få i er grupp?
- Åtminstone Wales, eftersom det är Jarmo Matikainen som är tränare. Han har tränat U19-landslaget i Finland förr. Annars är det inte så stor skillnad, det finns inget lätt lag att möta. Men Norge, Sverige och Danmark skulle också passa bra för oss.

Goda chanser i EM

Vad tror du ni har för chanser i EM?
- Vi har bra chanser. Vi spelade jättebra i kvalet, till exempel vann vi över förra EM:s silvermedaljörer, Spanien och semifinalisterna Portugal. Men det är tufft och det krävs förstås en 100-procentig insats av oss, säger Miettinen.

Marianne Miettinen är landslagstränare för U19 och U18, samt andra tränare för damlandslaget. Hon sköter dessutom också spelarutvecklingen för U16-19.

Damernas EM spelas 10-28 juli i Sverige och U19-flickornas EM i Wales 19-31 augusti.